SASTANAK U VAŠINGTONU

Blinken se sastao sa Osmanijem: SAD žele što brže približavanje Sjeverne Makedonije i Albanije ka Evropskoj uniji

Bilo nam je ključno da to vidite kao strateški cilj, ali i kao podršku našem društvu da ispuni kriterijume, kazao je Osmani

Sa održanog sastanka. PRINTSCREEN

A. O.

4.6.2022

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) održao je sastanak sa šefom diplomatije Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem u Vašingtonu, prilikom čega su Sjedinjene Američke Države su istakle značaj što bržeg unapređenja procesa pridruživanja Sjeverne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji.

U prijestonici SAD održan je prvi sastanak procesa strateškog dijaloga između SAD-a i Sjeverne Makedonije.

Tom prilikom su vlade dvije zemlje objavile zajedničko saopćenje u kojem se navodi da je dijalog usmjeren na produbljivanje bilateralnog partnerstva.


Zahvalni na podršci

- Zahvalni smo na podršci koju su Sjedinjene Države pružale Sjevernoj Makedoniji godinama – na političkoj podršci koja nas je dovela do danas da imamo funkcionalnu multietničku demokratiju, jedinstvenu vrstu koja služi kao referenca, rekao bih, kao model regionu, ali i kao demokratsku vlast i demokratske institucije. Mislim da je vrhunac naše saradnje naše članstvo u NATO-u i zahvalni smo na podršci koju nam pružate. Bio je to naš prvi i najvažniji strateški cilj Sjevernoj Makedoniji. Trudimo se da ove dvije godine budu od dodane vrijednosti ne samo Alijansi već i našem regionu kao konstruktivan NATO partner.

Također smo zahvalni što nas podržavate u našim težnjama za članstvo u EU. Bilo nam je ključno da to vidite kao strateški cilj, ali i kao podršku našem društvu da ispuni kriterijume. I nastavirt ćemo da radimo zajedno na prevazilaženju (nečujnih) sporova koje imamo kako bismo postali članica EU i pogurali cijo region ka evroatlantskom savezu - poručio je Osmani.

Stabilnost i sigurnost

SAD su podržale konstruktivno učešće Sjeverne Makedonije u inicijativama za regionalnu stabilnost i sigurnost, kao i namjeru Sjeverne Makedonije da postane članica Inicijative tri mora, prenio je makedonski portal Plusinfo.

U pogledu odbrane i sigurnosti, u zajedničkoj izjavi SAD-a i Makedonije naglašen je strateški značaj razvoja odbrambenih kapaciteta visoke klase, izvođenja bilateralnih vježbi i aktivnosti obuke radi poboljšanja interoperabilnosti i spremnosti, kao i važnosti ispunjavanja obaveza NATO-a u pogledu podrške kolektivnoj sigurnosti, prenosi Tanjug.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.