VODE SE VELIKE BORBE

Gradonačelnik Severodonjecka: Stanje je dosta teško, pokušavamo vratiti potpunu kontrolu

Stanje je dosta teško, činimo sve kako bismo potisnuli neprijatelja iz grada, ulične borbe se nastavljaju, praćene neprestanom artiljerijskom paljbom, rekao je

Vode se velike borbe za Severodonjeck. AFP

S. S.

5.6.2022

Ukrajinske snage žele "vratiti potpunu kontrolu" nad Severodonjeckom, strateški važnim gradom na istoku Ukrajine, gdje se nastavljaju ulične borbe, rekao je gradonačelnik toga grada Oleksandr Strjuk.

- Ruske snage su ostvarile uspjeh, ušle su u grad, zauzele dobar dio njega i presjekle ga popola. No naši su se vojnici uspjeli pregrupisati i uspostaviti crtu odbrane. Trenutno činimo sve kako bismo vratili potpunu kontrolu Ukrajine nad gradom - rekao je gradonačelnik Severodonjecka u razgovoru za televiziju objavljenom na službenom regionalnom Telegramu.

Stanje je dosta teško

Rusko ministarstvo odbrane je ranije tokom dana saopćilo da se ukrajinske snage povlače iz grada pošto su "pretrpjele velike gubitke u borbama za Severodonjeck" prema Lisičansku, obližnjem većem gradu.

- Stanje je dosta teško, činimo sve kako bismo potisnuli neprijatelja iz grada, ulične borbe se nastavljaju, praćene neprestanom artiljerijskom paljbom. Naše oružane snage vjeruju da će uspjeti - istakao je Strjuk.

Borba za potpunu kontrolu

- Nastavljaju se borbe za potpunu kontrolu nad Severodonjeckom - rekao je na konferenciji za medije glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u subotu navečer, ne navodeći druge pojedinosti.

Ruske snage su rekle da žele u cijelosti kontrolirati rudni bazen Donbas koji obuhvaća Donjecku i Luhansku oblast, koje su proruski separatisti uz pomoć Moskve djelimično zauzeli 2014. godine. Severodonjeck s obližnjim Lisičanskom, koji su oko 80 km udaljeni od upravnog područnog središta Kramatorska, presudni su za ostvarenje tog plana ruske vojske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.