IZVJEŠTAJ SEULA

Južna Koreja tvrdi: Sjeverna Koreja je ispalila balistički projektil kod istočne obale

Prošle sedmice Sjedinjene Američke Države pozvale su na dodatne sankcije UN-a Sjevernoj Koreji zbog njezinih lansiranja balističkih projektila

Novo lansiranje balističkih projektila Sjeverne Koreje. Twitter

E. Ć.

5.6.2022

Južnokorejska vojska objavila je danas da je Sjeverna Koreja ispalila najmanje jednu balističku raketu prema moru kod svoje istočne obale. 

I japanska vlada je izvijestila sumnju da je Sjeverna Koreja lansirala balistički projekat. Ovo lansiranje dolazi dan nakon što je visoki američki izaslanik napustio Seul. 

Dan ranije Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države završile svoje prve vojne vježbe u kojima je sudjelovao američki nosač zrakoplova u više od četiri godine.

Specijalni predstavnik SAD Sung Kim sastao se u petak u Seulu sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama Kimom Gunnom i Funakoshijem Takehirom kako bi se pripremio za “sve nepredviđene situacije” slijedom naznaka da se Sjeverna Koreja sprema provesti nuklearni test prvi put od 2017. godine.

Prošle sedmice Sjedinjene Američke Države pozvale su na dodatne sankcije UN-a Sjevernoj Koreji zbog njezinih lansiranja balističkih projektila, ali su Kina i Rusija stavile veto na prijedlog, prenosi Hina.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.