NOVI IZVJEŠTAJ

Britanski obavještajci: U Donbasu se nastavljaju teške borbe

Na moru, nakon gubitka krstarice Moskva u aprilu, ruske snage su vjerovatno prebacile više sredstava protivvazdušne odbrane na Zmijsko ostrvo

Ruski "Z". REUTERS

A. O.

6.6.2022

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je najnoviji izvještaj o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U ranim satima 5. juna, ruske krstareće rakete Kh-101 iz zraka pogodile su željezničku infrastrukturu u Kijevu, vjerovatno u pokušaju da poremete snabdijevanje zapadne vojne opreme ukrajinskim jedinicama na frontu.

U Donbasu se nastavljaju teške borbe u spornom gradu Severodonjecku, a ruske snage nastavljaju da se guraju prema Slavjansku kao deio njihovog pokušaja opkoljavanja ukrajinskih snaga.

Na moru, nakon gubitka krstarice Moskva u aprilu, ruske snage su vjerovatno prebacile više sredstava protivvazdušne odbrane na Zmijsko ostrvo u zapadnom Crnom moru, uključujući sisteme SA-15 i SA-22.

Vjerovatno je ovo oružje namijenjeno za pružanje protuzračne odbrane za ruske mornaričke brodove koji djeluju oko Zmijskog ostrva.

Aktivnosti Rusije na Zmijskom ostrvu doprinose njenoj blokadi ukrajinske obale i ometaju nastavak pomorske trgovine, uključujući izvoz ukrajinskog žita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.