DOGOVOREN PLAN

Nakon Turske inicijative: Rusija spremna deblokirati izvoz ukrajinskog žita

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je potvrdio razgovore s Turskom o izvozu žita

Erdoan i Vučić. Arhiv

D. H.

6.6.2022

Rusko vodstvo dogovorilo je s Kijevom i Ankarom plan za deblokiranje pošiljki žitarica iz Odese, navode provladine novine Izvestija pozivajući se na vladine krugove.

- U teritorijalnim vodama susjedne zemlje turske vojne snage preuzet će razminiranje, a također će pratiti brodove do neutralnih voda, navodi se u izvještaju od ponedjeljka.

Ruski ratni brodovi potom bi pratili brodove sa žitom do Bosfora.

Ovaj korak dolazi u vrijeme rasta cijena hrane nakon što je rat Moskve protiv Ukrajine doveo do velikih turbulencija na svjetskim tržištima. Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, a kolaps njezinih isporuka nakon ruske invazije jako je pogodio afričke zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je primio predsjednika Afričke unije i Senegala Mackyja Salla kako bi razgovarali o tom pitanju.

Putin je negirao da je Rusija odgovorna za visoke cijene, ali je rekao da je spreman olakšati isporuku žita.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov očekuje se u srijedu u Ankari radi razgovora o tom pitanju. Nakon razgovora, plan za deblokadu žita u Odesi treba biti službeno odobren, pišu novine.

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je potvrdio razgovore s Turskom o izvozu žita.

Ukrajina, rekao je Zelenski na brifingu u Kijevu, razgovara s Turskom o ideji da mornarica treće zemlje jamči prolaz ukrajinskog izvoza žitarica kroz Crno more kojim dominira Rusija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.