KONAČNA ODLUKA

Suđenje dvojici bivših policajaca optuženih za smrt Flojda odgođeno do 2023.

Sudac smatra da bi odgađanje moglo omogućiti poštenije suđenje

Suđenje se nastavlja u januaru. Agencije

H. J. I.

6.6.2022

Suđenje dvojici bivših policajaca iz Mineapolisa optuženih za smrt Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) odgođeno je do 2023. godine. Kako prenosi ABC News, federalni sudac je rekao da bi nedavno priznanje krivnje Tomasa Lejna (Thomas Lane), trećeg policajca optuženog za Flojdovu smrt moglo dovesti do nepoštenog suđenja.

Sudac Henepin Piter Kahil (Hennepin Peter Cahill) odgodio je suđenje bivšim policajcima Tu Tau (Tou Thau) i Aleksanderu Kengu (J. Alexanderu Kuengu) za januar sljedeće godine. Očekivalo se da će Tao i Keng imati suđenje 13. juna ove godine. Obojicu se tereti za pomaganje u ubistvu te pomaganje u ubistvu iz nehata. 

Sudac: Odgoda će omogućiti poštenije suđenje

Sudac smatra da bi publicitet ovog slučaja zbog nedavnog priznanja Tomasa Lejna mogao otežati da porota bude nepristrana.

- Publicitet koji okružuje ovaj slučaj mogao bi porotnicima otežati pretpostavku da su Tao i Keng nevini - napisao je sudac u odluci. Sudac smatra da bi odgađanje moglo omogućiti poštenije suđenje.

Lejn je u maju priznao krivnju za pomaganje i podržavanje ubistva drugog stepena. U zamjenu za priznanje krivnje državni tužitelji su odbacili glavnu optužbu protiv njega koja se odnosi na pomaganje i podržavanje nenamjernog ubistva drugog stepena. U sporazumu o priznanju krivnje stoji da će tužitelji i Lejnovi advokati zajednički preporučiti kaznu zatvora od 36 mjeseci. Da je Lejn išao na suđenje i bio osuđen po svim optužbama, mogao je dobili maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.


Kršenje građanskih prava

Svu trojicu je savezna porota osudila u februaru zbog optužbi za kršenje građanskih prava Džordža Fjoda jer nisu intervenirali ili mu pružili pomoć dok je njihov kolega Derek Šovin (Chauvin) klečao na vratu Afroamerikanca. Šovin je priznao krivnju po saveznim optužbama za kršenje Flojdovih građanskih prava i čeka na izricanje presude.

Tokom suđenja su Lejd, Keng i Tao bili svjedoci te su cijelu krivicu prebacili na Šovina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.