NAKON MEĐUNARODNE ISTRAGE

U Italiji zaplijenjene 4,3 tone kolumbijskog kokaina

Policija je zaplijenila i 1,85 miliona eura u gotovini

Policija navela da je ovo jedna od najvećih ovakvih akcija u Evropi. Agencije

A. Č.

7.6.2022

Italijanska policija zaplijenila je 4,3 tone kokaina, čija ulična vrijednost iznosi oko 240 miliona eura.

Ovom zapljenom je nanesen težak udarac kolumbijskom Zalivskom klanu, saopćili su danas istražitelji.

Policija je navela da jedna od najvećih ovakvih akcija u Evropi, dolazi kao vrhunac međunarodne istrage čiji je rezultat raspisivanje naloga za hapšenje 38 osoba u šest zemalja i to u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Holandiji i Kolumbiji, prenosi Rojters.


Istraga trajala duže od godinu

Istraga je trajala duže od godinu i uključivala je i kolumbijsko pravosuđe i državnu sigurnost SAD, a osim kokaina, policija je zaplijenila i 1,85 miliona eura u gotovini.

Kolumbijske vlasti saopćile su prošlog novembra da su fokusirane na razbijanje Zalivskog klana, čija se kriminalna mreža proteže na 28 zemalja širom svijeta, nakon hapšenja vođe grupe Daira Antonija Usuge, zvanog „Otonijel“, u oktobru.

- Još jedan težak udarac za najvažniju grupu među kolumbijskim narko bandama - saopćili su italijanski istražitelji iz Trsta o ovoj zapljeni.


"Gusta mreža"

Oni su rekli da je njihov rad otkrio „gustu mrežu“ veza između južnoameričkih proizvođača kokaina i evropskih kupaca, među kojima su organizirane kriminalne grupe koje djeluju širom Italije, uključujući „Ndrangetu“ iz regiona Kalabrije.

Kako se navodi, policija je pratila 19 uzastopnih isporuka droge od maja prošle godine, što im je omogućilo da identificiraju "važne posrednike" u globalnom sistemu trgovine narkoticima i "značajan broj" prijevoznika, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.