NOVA ODREDBA

Strogi zakon Poljske: Gotovo potpuna zabrana pobačaja, uvodi se registar trudnoća

Nova mjera mogla bi dovesti do toga da mnoge Poljakinje traže privatni tretman ili putuju u inozemstvo

A. O. / Euronews

osljednjih mjeseci najmanje dvije žene umrle su u poljskim bolnicama

Foto: ILUSTRACIJA


Nova odredba poljske vlade određuje da ljekar mora zabilježiti svaku trudnoću u toj zemlji. Sve veće kritike upućene su zbog ove odredbe. 

Oporbeni zastupnici kazali su da se radi o registru trudnoća i kršenje prava žena. Poljska je uvela gotovo potpunu zabranu pobačaja, a aktivisti su zabrinuti da vladajuća konzervativna stranka za žene priprema još veći nadzor što se tiče odluka o njihovim tijelima, piše Euronews.

Ilegalni pobačaki

Prema naredbi ministra zdravstva, Adama Niedzielskog, liječnici moraju bilježiti sve podatke o trudnoći; uključujući sva prošla ili trenutna oboljenja, posjete ljekaru, tretmane i krvnu grupu.

Poljska vlada kaže da javno zdravstvo slijedi preporuke Evropske unije i da će medicinskim djelatnicima na taj način omogućiti da pomognu pacijentima u Poljskoj i inozemstvu.

No oporbeni zastupnici navode da bi ovaj registar mogao biti "novo oruđe represije" nad ženama koje ima za cilj otkriti moguće ilegalne pobačaje. U registar ima uvid i kancelarija poljskog tužilaštva. Liberalna zastupnica Kamila Gasiuk-Pihovič (Gasiuk-Pihowicz) rekla je novinarima da bi ovaj spisak mogao "progoniti i kontrolirati Poljakinje".

Vladin registar također je osudio poljski oporbeni lider i bivši predsjednik Vijeća EU Donald Task (Tusk).

- Poljakinjama je potrebna njega, a ne kontrola - rekao je jučer Task.

Strogi zakon u vezi pobačaja

Zastupnica ljevice Agnieska Diemjanovič-Bak (Agnieszka Dziemianowicz-Bąk) kazala je  da je registar trudnoća u zemlji s gotovo potpunom zabranom pobačaja nešto zastrašujuće.

Nova mjera mogla bi dovesti do toga da mnoge Poljakinje traže privatni tretman ili putuju u inozemstvo, čak i radi prenatalne skrbi. Prema strogoj zakonskoj reformi iz 2020., Poljakinje mogu tražiti pobačaj samo ako postoji ozbiljan rizik za zdravlje majke ili ako je trudnoća posljedica silovanja ili incesta.

Posljednjih mjeseci najmanje dvije žene umrle su u poljskim bolnicama nakon što su liječnici odgodili pobačaj, čak i kada je fetusu dijagnosticirana teška bolest. Vlasti su čak pokušale uvesti prijavu onih trudnica koje su viđene kako piju ili puše, no to je povučeno nakon demonstracija diljem zemlje.

NA VRH

Podijeli članak na