ZAPRIJETIO IM

Iranski general: Za svaku grešku sravnit ćemo Tel Aviv i Haifu sa zemljom

Protekla godina je označila prekretnicu u izraelskoj strategiji protiv Irana, rekao je Benet

Kiumars Hejdari. PRINTSCREEN

A. O.

9.6.2022

Iran je u utorak zaprijetio da će "srušiti" gradove Tel Aviv i Haifu.

- Za svaku grešku koju napravi neprijatelj, sravnićemo Tel Aviv i Haifu sa zemljom po naredbi vrhovnog vođe - rekao je komandant kopnenih snaga Islamske Republike Kiumars Hejdari (Heydari) za poluzvaničnu iransku novinsku agenciju Tasnim.

Prijetnja je došla manje od dan nakon što je u izvještaju od ponedjeljka navedeno da su tajlandske sigurnosne snage osujetile nekoliko nedavnih pokušaja Irana da naškode zapadnim i izraelskim ciljevima u toj zemlji jugoistočne Azije - popularnoj turističkoj destinaciji za Izraelce.

Iran je navodno pokušavao uzvratiti za nekoliko ubistava visokog profila i misteriozne smrti u Islamskoj Republici u posljednjih nekoliko mjeseci, uključujući pukovnika Korpusa garde Islamske revolucije i vrhunskog naučnika.

Iako se čini da su pokušaji na Tajlandu propali, vjeruje se da Teheran još uvijek planira napade na Izraelce tamo i drugdje. Najvažnije, Izrael je izdao rijetko direktno upozorenje Izraelcima koji putuju ili planiraju putovati u Tursku.


Naftali Benet. Flash90

Također u utorak, premijer Izraela Naftali Benet (Bennett) je primijetio "strateške" uspjehe na iranskom frontu tokom svog jednogodišnjeg premijerskog mandata.

- Protekla godina je označila prekretnicu u izraelskoj strategiji protiv Irana. Vidimo kako hrabri iranski narod izlazi na ulice i protestira protiv ugnjetavanja i tiranije režima, protiv gladi, protiv korupcije koja im šteti. Mi smo to pojačali - rekao je on tokom sastanka komiteta za vanjske poslove i odbranu Kneseta.

Dodao je da je država Izrael nedavno počela da djeluje protiv glave hobotnice terorizma, a ne samo protiv njenih mnogobrojnih oruđa, kao što je to učinjeno u poslednjih nekoliko decenija. 

- Prošli su dani imuniteta, u kojima Iran više puta šteti Izraelu i promoviše terorizam preko svojih zastupnika u regionu, a sam ostaje neozlijeđen. Radimo stalno i svuda i nastavit ćemo tako raditi - rekao je Benet, prenosi timesofisreal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.