PREDSTAVNIČKI DOM SAD-A

Ispovijest Mije koja je preživjela teksaški masakr: Rekao je laku noć, a onda pucao učiteljici u glavu

Pucao je u druga koji je stajao pored mene, plašila sam se da će se vratiti u našu učionicu, rekla

Mia Keriljo. AGENCIJE

S. S.

9.6.2022

Učenica četvrtog razreda Mia Keriljo (11), koja je preživjela masakr u osnovnoj školi u Teksasu, ispričala je pred Komitetom Predstavničkog doma SAD-a za nadzor i reformu, da je bila primorana da se maže krvlju svog druga i pravi da je mrtva kako bi preživjela.

Ona je zajedno sa roditeljima djece koja, na žalost nisu preživjela masakr, govorila u Predstavničkom domu kako bi ukazali na potrebu za reformom aktuelnog zakona o oružju.

Pretvarala se da je mrtva

- Rekao je mojoj učiteljici laku noć, a onda joj je pucao u glavu. A onda je počeo da puca i u neke moje drugove i tablu. Pucao je u druga koji je stajao pored mene, plašila sam se da će se  vratiti u našu učionicu - kaže Mia.

Ona je zatim ispričala da je bila primorana da se namaže njegovom krvlju i pretvara se da je mrtva, kako je napadač Salvador Ramos ne bi ubio. Mia je također rekla da se plaši da će se slična stvar dogoditi u nekoj drugoj školi.

Masakr u osnovnoj školi Rob u Teksasu jedan je u nizu masovnih pucnjava u SAD u posljednjih nekoliko sedmica. U ovim sukobima ubijeno je i ranjeno na desetine osoba, među kojima i veliki broj djece. Ovaj događaj podstakao je novu debatu u američkom Senatu o reformi Zakona o oružju, piše Sky news. Pošto su republikanci i demokrate duboko podijeljeni po pitanju propisa koji se odnose na nošenje oružja, debata se fokusirala da skromne i kratkoročne ciljeve poput ohrabrivanja saveznih država da donesu Zakone kojim bi se osobama za koje se pretpostavlja da predstavljaju rizik po sebe i okolinu zabranila kupovina i nošenje oružja.

Različiti stavovi

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate usvojio je sinoć prijedlog Zakona o podizanju starosne granice za kupovinu poluautomatskog oružja. Međutim, gotovo je izvjesno da će ovaj prijedlog doživjeti neuspjeh u Senatu, u kojem se vode debate o pronalaženju kompromisa koji bi zadovoljio obje strane. Republikanci snažno podržavaju pravo na nošenje oružja, koje je zaštićeno Drugim amandmanom američkog Ustava.

Podsjećamo, u masakru koji se prije dvije nedjelje dogodio u školi u Teksasu ubijena je 21 osoba, među kojima je i 19 djece. Napadač Salvador Ramos je ubijen na licu mjesta, a cijeli slučaj izazvao je veliki bijes građana prema policiji za koju su tvrdili da nije reagovala na vrijeme.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.