IZVJEŠTAJ STRUČNJAKA

FDA objavila: Vakcina protiv koronavirusa sigurna za djecu od šest mjeseci

Podaci na temelju deset slučajeva u vrijeme kada je omikron bio dominantna varijanta koronavirusa pokazali su da je cjepivo učinkovito 80.3 posto u grupi djece mlađe od pet godina

Vakcinisanje djece protiv koronavirusa u toj dobi nije odobreno u većini dijelova svijeta. Twitter

E. Ć.

13.6.2022

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila je da je vakcina Pfizer-BioNTecha protiv koronavirusa sigurna i učinkovita za djecu u uzrastu od šest mjeseci do četiri godine. 

FDA-ini stručnjaci su istakli kako nije bilo ničega što bi navelo na to da cjepivo nije sigurno za primjenu na maloj djeci. Podaci su to analize ispitivanja podataka koju je Pfizer proveo uoči sastanka vanjskih savjetnika agencije koja je na rasporedu 15. juna, javlja Reuters.

Podaci na temelju deset slučajeva u vrijeme kada je omikron bio dominantna varijanta koronavirusa pokazali su da je cjepivo učinkovito 80.3 posto u grupi djece mlađe od pet godina.

Inače, vakcinisanje djece protiv koronavirusa u toj dobi nije odobreno u većini dijelova svijeta. Također, navodi se da je interes za vakcinaciju djece bio mali i za grupu od pet do 11 godina.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.