IMA ALZHEIMER

Dedo ubio svoju unuku, ali je zaboravio kakav je zločin počinio

Tomizava je kasnije nazvao svog najstarijeg sina rekavši da je pronašao Tomomijevo krvavo tijelo

A. O.

Policija u Japanu

Foto: ILUSTRACIJA


Na sudu u Japanu, u maju, osamdesetosmogodišnji Susumu Tomizava (Tomizawa) priznao da je prije dvije godine ubio svoju unuku Tomomi (16), ali je dodao kako se ne sjeća da je to učinio.

Tomizava ima Alzheimerovu bolest, progresivni i nepovratni neurološki poremećaj koji uništava neurone. Njegovi advokati su tokom suđenja kazali da ne bi trebao snositi odgovornost za ovo krivično djelo, jer njegova bolest uzrokuje demenciju, stanje obilježeno višestrukim kognitivnim nedostacima kao što je gubitak pamćenja.

- Za vrijeme incidenta nije zbog demencije i alkohola, znao je šta radi - kazali su.

Nasmrt izbodena

Međutim, sud u Fukui nije se složio s njihovim stajalištima. Tomizava je 31. maja osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog ubistva. Slučaj je šokirao mnoge u Japanu, zemlji u kojoj raste broj starije populacije s demencijom, piše CNN.

Tomizava i Tomomi živjeli su u njegovoj kući u Fukui. U noći 9. septembra 2020. su se posvađali, nakon čega je on ubio unuku. Tomizava se samo sjeća da je te večeri puno pio. No očito ga je sukob značajno uznemirio jer je uzeo kuhinjski nož od 17 centimetara, ušao u Tomominu spavaću sobu i više puta je ubo u vrat.

Tomizava je kasnije nazvao svog najstarijeg sina rekavši da je pronašao Tomomijevo krvavo tijelo. Na mjesto događaja ubrzo je stigla policija koja je uhapsila starijeg muškarca.

Namjeran postupak

Tomizavino mentalno stanje bilo je glavni fokus tokom suđenja jer su ljekari, advokati i suci raspravljali o tome je li dedo svjesno ubio svoju unuku. Ljekari koji su procijenili njegovo stanje smatrali su da je imao motiv za ubistvo .

- Radilo se o namjernom postupku, u tom trenutku je imao namjeru ubiti unuku - kazao je tokom suđenja forenzički psihijatar Hiroki Nakagava (Nakagawa).

Tužioci su rekli da je stariji muškarac bio u stanju kontrolirati svoje postupke i "posjedovao sposobnost prosuđivanja između dobrih i loših aktivnost uprkos svojoj bolesti". Sud je u presudi uzeo u obzir da Tomizava boluje od Alzheimerove bolesti, ali je naveo da je u vrijeme ubistva shvaćao o kakvom se postupku radi.

- Okrivljenik je u vrijeme zločina bio u stanju psihičke iscrpljenosti i imao je velikih poteškoća u prosuđivanju što je ispravno ili ne, ali je istovremeno bio u stanju počiniti ubistvo - rekao je sudac Jošinobu Kavamura (Yoshinobu Kawamura).

Više o temi Japan

PUTOVANJE TRAJALO 69 DANA
Japanac (83) sam prešao preko Pacifika
NA VRH

Podijeli članak na