OGLASILA SE POLICIJA

Pronađene stvari britanskog novinara koji je nestao: Supruga tvrdi da je mrtav

Podsjetimo, par je nestao 5. juna u jednom od najudaljenijih kutaka amazonske prašume

Dom Phillips. TWITTER

A. O.

13.6.2022

Brazilska policija saopćila je da je pronašla lične stvari koje pripadaju nestalom britanskom novinaru Domu Filipsu (Phillipsu) (57) i njegovom vodiču, autohtonom stručnjaku Bruni Pereiri (41).

Među nađenim predmetima su čizme i ruksak s odjećom Filipsa te Pereirina zdravstvena iskaznica, japanke, crne hlače i čizme.

Supruga i svekrva britanskog novinara pretpostavljaju da su obojica mrtva.


Vodič primio prijetnje

- Nisu više s nama - napisala je njegova svekrva na Instagramu. Objavu je kasnije podijelila i Filipsova supruga.

Podsjetimo, par je nestao 5. juna u jednom od najudaljenijih kutaka amazonske prašume. Pereira, bivši vladin službenik koji je bio zadužen za zaštitu brazilskih plemena, primio je prijetnje samo nekoliko dana prije njihova nestanka.

Policija je prošloge sedmice pronašla tragove krvi na čamcu lokalnog ribara, a vlasti ih sada testiraju kako bi utvrdile radi li se o ljudskoj ili životinjskoj krvi. Pereira je prije nestanka primio brojne prijetnje od drvosječa, ribara i rudara u regiji jer je istraživao njihove nezakonite aktivnosti.

Vlasti su izjavile da se nadaju da će ih pronaći žive, ali nisu isključile neki drugi ishod, uključujući ubistvo, piše BBC.

Tragovi krvi pronađeni su na brodu ribara Amarilda da Koste (Coste), lokalno poznatog kao "Pelado". Optužen je za nezakonito držanje streljiva te je uhapšen. Policija kaže da je on bio jedan od posljednjih ljudi koji su vidjeli Pereiru i Filipsa. Kostu se također sumnjiči za upletenost u ilegalni ribolov za kupca u Peruu, rekla je policija. 

Njegov advokat je tvrdio da Kosta nije umiješan u nestanak dvojice muškaraca i da se bavio legalnim ribolovom, ali kasnije se povukao iz slučaja.


Potraga organizirana

Lokalni domorodački vođe su u ponedjeljak, 6. juna, alarmirali vlasti o nestanku novinara i vodiča tokom istraživačkog zadatka na području mreže rijeka oko grada Atalaia do Norte, koji se nalazi na ulazu u rezervat Javari.

Domorodačka skupina Univaja rekla je da su muškarci prošle sedmice krenuli čamcem u regiju Lago do Jaburu. Ondje su stigli u petak, a u nedjelju ujutro krenuli su natrag u Atalaiju do Norte. 

Put rijekom nije trebao trajati više od nekoliko sati, ali od njih više nije bilo ni traga. Potraga je pokrenuta 14 sati nakon što nisu stigli u grad, navodi Sky News.

Na području njihova nestanka živi oko 6.300 pripadnika više od 20 plemena. Osim sukoba s ribarima koji love zaštićenu ribu, na tom području se odvijaju i ilegalno rudarenje zlata, nezakonita sječa drveća i trgovanje drogom.

Filips je više od 15 godina za razne novine izvještavao o situaciji u Brazilu, uključujući The Guardian, Washington Post, New York Times i Financial Times.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.