PRIDRUŽIVANJE NATO-U

Anderson: Švedska veoma ozbiljno shvata zabrinutost Turske

Stoltenberg je u obraćanju kazao da je potrebno posvetiti pažnju sigurnosnim problemima

Jens Stoltenberg i Magdalena Anderson. NATO

A. K. / Anadolija

13.6.2022

Švedska veoma ozbiljno shvata zabrinutosti Turske o zahtjevima Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u, rekla je švedska premijerka Magdalena Anderson (Andersson).  

Anderson je nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom na zajedničkoj konferenciji za novinare kazala da će i Švedska i Finska pružati sigurnosti za region i cijeli NATO, uključujući Tursku


Bez detalja

Stoltenberg je u obraćanju kazao da je potrebno posvetiti pažnju sigurnosnim problemima svih NATO saveznika.

Šef NATO-a je također rekao da je Anderson potvrdila spremnost švedske vlade da odgovori na zabrinutosti Turske.

Na pitanje o razgovorima između Švedske, Finske, Turske i NATO-a, Stoltenberg je kazao da ne želi previše govoriti o detaljima.

- Mislim da ne bi bilo od velike pomoći ako uđem u detalje tih razgovora. Oni ukazuju da su Švedska i Finska spremne da se na konkretan način posvete problemima u vezi s terorizmom - rekao je Stoltenberg.


Podnijele zahtjev

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara. Turska, dugogodišnja članica Alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog toleriranja pa čak i podržavanja terorističkih grupa kao što su YPG/PKK i FETO.

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom savezu.

Krajem maja Turska je u Ankari bila domaćin konsultacija sa švedskim i finskim delegacijama o njihovim kandidaturama za članstvo NATO-u. Erdogan je tada rekao da sastanci nisu bili "na željenom nivou".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.