CAESAR MARK II

Litvanija jača svoju odbranu: Na raspolaganju dodatnih 300 miliona eura, kupuje francuske haubice

Francusko ministarstvo oružanih snaga je navelo da "veze koje ujedinjuju Litvaniju i Francusku u odbrambenom smislu su vrlo čvrste i da će se dodatno razvijati u sedmicama koje dolaze"

Anusauskas: Najveći "akvizicijski projekt" ikad dogovoren s Francuskom. Twitter

E. Ć.

14.6.2022

Litvanija želi kupiti francuske samohodne haubice Caesar. Tokom sastanka ministara odbrane Litvanije i Francuske, litvanski ministar Arvidas Anusauskas (Arvydas) je naveo da će kupiti 18 haubica Casear Mark II.

- Haubice će značajno ojačati kapacitete litvanske vojske - napisao je Anusauskas i dodao da je ovo "najveći akvizicijski projekt" ikad dogovoren s Francuskom.

Inače, odluka Litvanije da kupi francuske haubice dolazi nakon što je ova zemlja odlučila povećati svoj proračun za odbranu za 2022. godinu za 300 miliona eura, na 1.5 milijardi, a sve u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu i straha od dodatnog preliva.

Francusko ministarstvo oružanih snaga je navelo da "veze koje ujedinjuju Litvaniju i Francusku u odbrambenom smislu su vrlo čvrste i da će se dodatno razvijati u sedmicama koje dolaze".

Inače, Francuska je krajem aprila Ukrajini isporučila šest haubica Ceasar. Casear je montiran na šasiju kamioan sa šest kotača, a prednost u odnosu na ostale haubice mu je ta što može dobaciti do 42 kilometra sa streljivom produženog dometa ili više od 50 kilometara uz streljivo potpomognuto rukom. Može se kretari brzinom do 100 kilometara po cestama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.