PRIJE IZDAVANJA DOZVOLE

Kompanija SpaceX morat će napraviti promjene u postrojenju Starbase

Čini se da je FAA pokazao "žuto", a ne "crveno svjetlo" jer nije ustanovljen značajan utjecaj planova

SpaceX. ILUSTRACIJA

A. O.

14.6.2022

Kompaniji SpaceX Federalna agencija za avijaciju naložila je da napravi niz promjena kako bi se zadovoljili ekološki zahtjevi prije izdavanja dozvole za širenje postrojenja Starbase koje se nalazi u Teksasu.

FAA je zatražio od SpaceX-a da napravi ukupno 75 promjena prije nego dobije dozvolu za lansiranje raketa na Mjesec i Mars. Starbase se nalazi blizu Boca Chice u Teksasu te je u središtu kontroverze nakon što je direktor kompanije SpaceX Elon Musk otkrio planove da pripoji okolno područje u svrhu podrške lunarnim misijama.


Javna plaža

Čini se da je FAA pokazao "žuto", a ne "crveno svjetlo" jer nije ustanovljen značajan utjecaj planova za orbitalna lansiranja letjelice Starship i rakete Super Heavy. Preciznije, agencija je ustanovila da značajnih ekoloških posljedica neće biti, ali je od SpaceX-a zatražila da napravi određene promjene kako bi se spriječio negativan utjecaj na okolinu prije nego što dozvola bude izdata.

FAA će dopustiti SpaceX-u samo pet orbitalnih lansiranja godišnje, kao i pet suborbitalnih lansiranja i testova. Mnoge od predloženih promjena se odnose na Boka Čika Bič (Boca Chica Beach), obližnju javnu plažu koja je zatvarana tokom testiranja Starshipa. Zbog zatvaranja plaže su Sierra Club i druge grupe tužili vladine zvaničnike jer smatraju da se radi o kršenju ustava.


Neće zatvarati cestu

SpaceX neće moći zatvarati cestu tokom 18 različitih praznika, a dozvoljeno će biti zatvaranje ceste tokom pet vikenda u godini. FAA također poziva SpaceX da ograniči zatvaranje ceste na 500 sati godišnje, dok se dodatnih 300 sati odobrava za hitne situacije.

- Korak bliže orbitalnom testnom letu Starshipa - objavljeno je na Twitteru iz SpaceX-a.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.