ODLUKA VLASTI

Saudijska Arabija zaplijenjuje igračke i dječiju odjeću u duginim bojama: "Promovišu homoseksualnost"

Ministarstvo je objavilo kako konfiskuju proizvode koji "sadrže simbole i znake koji pozivaju na devijaciju i kontradiktorni su zdravom razumu", a prodavnice u kojima se ovakvi predmeti nađu bit će kažnjene

Isječak iz videa koji je objavilo ministarstvo trgovine. Screenshot

E. Ć.

16.6.2022

Vlasti u Saudijskoj Arabiji zaplijenjuju igračke i dječiju odjeću u duginim bojama, tvrdeći da se na taj način promoviše homoseksualnost, prenosi britanski BBC.

U izvještaju Al-Ekbarije se navodi da članovi ministarstva trgovine iz prodavnica u glavnom gradu Rijadu uklanjaju veliki broj prozvoda, uključujući šnale, olovke, majice, šešire i pernice. Prema riječima jednog od zvaničnika, ova roba je "u suprotnosti sa islamskom vjerom i javnim moralom, dok istovremeno promoviše homoseksualne boje ciljajući mlađu generaciju".

Ministarstvo je objavilo kako konfiskuju proizvode koji "sadrže simbole i znake koji pozivaju na devijaciju i kontradiktorni su zdravom razumu", a prodavnice u kojima se ovakvi predmeti nađu bit će kažnjene.

Inače, u Saudijskoj Arabiji ne postoje zakoni koji se tiču seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, ali su strogo zabranjeni bilo kakvi seksualni odnosi izvan braka, a tu je uključena i homoseksualnost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.