JUTARNJI IZVJEŠTAJ

Velika Britanija: Glavni mostovi koji spajaju Severodonjeck s teritorijom koja je pod kontrolom Ukrajine su uništeni

Ruske borbene snage u Donbasu vrlo vjerovatno djeluju u sve više ad hoc grupama sa vrlo nedostatkom osoblja

A. O.

Napadi na Severodonjeck

Foto: AGENCIJE


Svi glavni mostovi preko rijeke Siverski Doneck (Siverskyy Donets), koji povezuju sporni gradSeverodonjeck (Sieverodonetsk) i teritoriju pod kontrolom Ukrajine, sada su vrlo vjerovatno uništeni, navode iz Ministarstva odbrane Velike Britanije. 

Ukrajina je vjerovatno uspjela da povuče veliki dio svojih borbenih trupa, koje su prvobitno držale grad. Situacija je i dalje izuzetno teška za ukrajinske snage i civile koji ostaju istočno od rijeke.

S obzirom da su mostovi vrlo vjerovatno uništeni, Rusija će sada vjerovatno morati ili da izvrši sporni prijelaz rijeke ili da napreduje na svoje trenutno zaustavljene bokove kako bi taktički dobitak pretvorila u operativnu prednost.

Ruske borbene snage u Donbasu vrlo vjerovatno djeluju u sve više ad hoc grupama sa vrlo nedostatkom osoblja.

Kako tvrde ukrajinske vlasti, neke ruske bataljonske taktičke grupe (BTG) - koje se obično formiraju od oko 600 do 800 pripadnika - mogle su prikupiti samo 30 vojnika.

Za obje strane koje se bore u spornim gradovima, borba na liniji fronta se vjerovatno sve više prenosi na male grupe trupa koje obično djeluju pješice.

Neke od prednosti Rusije, kao što je njena prednost u broju tenkova, postaju manje relevantne u ovom okruženju. Ovo vjerovatno doprinosi njenom kontinuiranom sporom napredovanju.

NA VRH

Podijeli članak na