ŠEFICA BH. DIPLOMATIJE

Turković sa Čavušoluom: Turska ima važnu ulogu u regiji, podržava EU i NATO put BiH

Turska je na strani očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH te podržava napredak naše države u smjeru u kojem to želi većina građana BiH, poručila je

E. Ć. / Anadolija

18.6.2022

Čavušolu i Turković: Potpisali  dva međudržavna sporazuma - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Republika Turske ima važnu i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji, rekla je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u subotu u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Turković se u glavnom gradu BiH sastala s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušoluom (Cavusoglu). U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je sastanak Turković i Čavušolua.

Ministri su potom potpisali Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memorandum o razumijevanju između Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turkiye o razmjeni diplomata.



Dva međudržavna sporazuma

Turković je kazala je kako su danas potpisana dva međudržavna sporazuma koji će osnažiti odnose dviju zemalja i olakšati diplomatsku komunikaciju i saradnju.

- To je još jedan korak u pravom smjeru. Naše države i prijateljski narodi njeguju bliske i vrlo sadržajne odnose. Današnja posjeta u veoma važnom je trenutku i dolazi kao potvrda kontinuiteta saradnje, komunikacije i međusobnog poštovanja - rekla je Turković.

Pojasnila je kako je na sastanku razgovarano o aktulenim pitanjima i izazovima s kojim se susreću.

- Ono što je najvažnije, i što BiH treba od svojih međunarodnih prijatelja, od snažnih država poput Turska jeste podrška na međunarodnoj sceni za napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu prema Evropskoj uniji i NATO-u. Turska je na strani očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH te podržava napredak naše države u smjeru u kojem to želi većina građana BiH - rekla je Turković.

Strateški odnos prema BiH

Istakla je kako takav stav ne ovisi o nekim dnevnim ili geopolitičkim okolnostima.

- To je strateški odnos prema narodima i građanima BiH. To je odraz prijateljstva i partnerstva koje njegujemo - rekla je Turković.

Kazala je kako je Turska bila ključni zagovornik odobravanja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO-u, kao i predlagač historijske Deklaracije o BiH koju je usvojila Organizacija islamske konferencije nedavno u Islamabadu. Dodala je kako kada su u pitanju bilateralni odnosi BiH i Turska, oni su odlični i vrlo sadržajni.

- Nemamo otvorenih pitanja, ali imamo otvorene projekte i prostor da saradnju osnažimo posebno u ekonomskom pogledu - rekla je Turković.

Zahvalila je Turskoj na svoj dosadašnju pomoći i podršku, posebno na angažmanu Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u BiH s oko 900 projekata vrijednih više od 400 miliona dolara.

Zahvalila je i za sve druge projekte drugih institucija i subjekata u BiH, uključujući i pomoć tokom pandemije koronavirusa, a osvrnula se i na podršku u pogledu osnaživanja poljoprivrednog sektora u BiH i proizvodnje hrane.

- Na koncu, Republika Turska ima važnu i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji. BiH ima interes za razvijanje regionalne saradnje i jačanje regionalnih veza, posebno s našim susjedima. Vjerujemo da su stabilnost i napredak naše države ključni za cijeli region - rekla je Turković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.