NJEMAČKI KANCELAR

Šolc: Evropska unija treba pojednostaviti pristupanje

Lideri 27 zemalja članica na sastanku će morati razmotriti prijave za članstvo u EU Gruzije, Moldavije i Ukrajine

Olaf Šolc. AGENCIJE

A. O.

18.6.2022

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) izjavio je da bi Evropska unija trebala pojednostaviti pristupanje, dodavši da  želi potaknuti Evropsku uniju da "osuvremeni" svoje procese.

- Za proširenje Evropske unije trebaju se pripremiti i zemlje-kandidatkinje i sama Evropska unija. Kako bi se to moglo dogoditi, treba modernizirati svoje strukture i proces donošenja odluka. Nećemo moći sve odluke o kojima danas odlučujemo jednoglasno moći na isti način donositi u budućnosti - kazao je Šolc.

On je dodao da se nada da će svoje prijedloge moći predstaviti na samitu EU-a u četvrtak i petak.

Lideri 27 zemalja članica na sastanku će morati razmotriti prijave za članstvo u EU Gruzije, Moldavije i Ukrajine, samo sedam dana nakon što je Evropska komisija dala preporuku da Moldavija i Ukrajina postanu službeni kandidati za članstvo, sa čime se slaže i Šolc.

Trenutno se o pitanjima statusa kandidata mora jednoglasno složiti svih 27 zemalja članica, no već se dugo unutar EU raspravlja o načinima ublažavanja ovoga pravila. Ipak, bilo kakve reforme procesa mogu se primijeniti samo ako se sve zemlje jednoglasno slože.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.