MARK RUT

Nizozemski premijer se izvinio vojnicima koji su bili u mirovnim snagama u Srebrenici

Rut je kazao da su nizozemski vojnici poslani u neizvodivu misiju i da ne snose nikakvu odgovornost za genocid u Srebrenici kojeg su počinile srpske snage

Rut: Izvinjavam se u ime nizozemske vlade svim muškarcima i ženama Dutchbata III. Twitter

E. Ć. / Anadolija

19.6.2022

Premijer Nizozemske Mark Rut (Rutte) se izvinio nizozemskim veteranima koji su bili u vojnoj mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija (UN) u Srebrenici kada je u julu 1995. godine počinjen genocid, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Mark Rut obratio se stotinama veterana nizozemskog bataljona Dutchbat III u vojnoj bazi Schaarsbergen i rekao im da neke riječi nisu još izgovorene ni nakon 27 godina.

- Izvinjavam se u ime nizozemske vlade svim muškarcima i ženama Dutchbata III, vama i ljudima koji danas ne mogu biti ovdje. Sa najvećom mogućom zahvalnošću i poštovanjem prema načinu na koji je Dutchbat III pod teškim okolnostima pokušavao činiti dobro, čak i kada to više nije bilo moguće - rekao je Rut. 

Rut je kazao da su nizozemski vojnici poslani u neizvodivu misiju i da ne snose nikakvu odgovornost za genocid u Srebrenici kojeg su počinile srpske snage. On je kazao da se vlada Nizozemske nije dovoljno brinula o tim svojim vojnicima.

Ceremoniji je prisustvovala i nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren koja je odlikovala nizozemske veterane UN-ove misije u Srebrenici. Ceremonija je održana nakon izvještaja objavljenog prošle godine o iskustvu oko 850 vojnika koji su bili u sastavu bataljona Dutchbat III.

U studiji su date preporuke, uključujući i da vlada treba da napravi kolektivni gest oko, kako je navedeno, percipiranog nedostatka priznanja i cijenjenja toga šta su nizozemski mirovnjaci uradili s obzirom na “vanredne okolnosti u kojima je od njih traženo gotovo nemoguće”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.