U DRUGOM KRUGU IZBORA

Kolumbija izabrala prvog ljevičarskog predsjednika

Fransija Markes, samohrana majka i bivša spremačica će postati prva afroamerička potpredsjednica u zemlji

Petro je osvojio 50,5 posto glasova. Agencije

H. J. I.

20.6.2022

Gustavo Petro, bivši ljevičarski gradonačelnik Bogote i nekadašnji pobunjenički borac proglašen je pobjednikom predsjedničkih izbora u Kolumbiji.

Petro, aktuelni senator, tijesno je pobjedio desničarskog građevinskog magnata Rodolfa Ernandesa u drugom krugu predsjedničkih izbora održanim u nedjelju, prenijela je britanska televizijska mreža BBC.

Prema podacima, Petro je osvojio 50,5 posto glasova i pobijedio rivala sa više od 700.000 glasova i tako postao prvi ljevičarski vođa Kolumbije.


"Pobjeda za Boga i narod"

Šezdesetdvogodišnji Petro pozdravio je, kako je rekao, "pobjedu za Boga i za narod".

- Neka toliko patnje bude ublaženo srećom koja danas preplavljuje srce domovine. Danas je dan za ulice i trgove - napisao je Pedro na Twitteru.

Fransija Markes, samohrana majka i bivša spremačica će postati prva afroamerička potpredsjednica u zemlji.

U videu objavljenom na društvenim mrežama, Ernandes koji je vodio netradicionalnu kampanju zasnovanu umnogome na TikToku i drugim društvenim mrežama, priznao je poraz.

- Kolumbijci, danas je većina građana izabrala drugog kandidata. Kao što sam rekao tokom kampanje prihvatam rezultate izbora. Nadam se da gospodin Gustavo Petro zna kako da vodi zemlju i da će biti vjeran svom govoru protiv korupcije - rekao je Ernandes.


Besplatno univerzitetsko obrazovanje

Kolumbijski odlazeći predsjednik Ivan Duke koji prema kolumbijskom zakonu nije imao pravo da bude ponovo kandidat, na Twitteru je napisao da je pozvao Petra da mu čestita i rekao da su se dogovorili da se sretnu narednih dana da počnu "harmoničnu, institucionalnu i tranparentnu tranziciju".

Petro, bivši član gerilskog pokreta M-19, je tokom kampanje obećao da će se boriti protiv nejednakosti i omogućiti besplatno univerzitetsko obrazovanje, uvesti penzione reforme i visoke poreze na neproduktivnu zemlju.

Također je rekao da će u potpunosti primijeniti mirovni sporazum iz 2016. kojim je okončan 50-ogodišnji sukob sa komunističkom gerilskom grupom Fark, i tražiti pregovore sa još aktivnim pobunjenicima ELN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.