ZAPOČELI DANAS

Ministri zemalja G20 na sastanku: Razgovarat će o jačanju zdravstvenih sistema

Saradnja na globalnom nivou je ključna kako bismo prevladali ovu pandemiju, rekla je Tarmizi

Tedros Adano Gebrejesus. AGENCIJE

A. O. / Hina

20.6.2022

Ministri zdravstva zemalja iz skupine G20, u kojoj su najveće svjetske ekonomije, započeli su danas u Džakarti niz sastanaka na kojima će raspravljati o jačanju zdravstvenih sistema širom svijeta u svjetlu pandemija koronavirusa. 

- Na sastancima će se raspravljati o izgradnji sustava sigurnosti u zdravstvu, usklađivanju zdravstvenih protokola vezanih uz koronavirus, standardizaciji međunarodnih putnih isprava i jačanju farmaceutske industrije - rekla je glasnogovornica indonezijskog ministarstva zdravstva Nadia Tarmizi, prenosi dpa.

Tarmizi je najavila da će na sastancima sudjelovati i glavni sekretar Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adanom Gebrejesus (Ghebreyesus).

- Saradnja na globalnom nivou je ključna kako bismo prevladali ovu pandemiju i bili spremni za sljedeću - poručila je Tarmizi na konferenciji za novinare uoči prvog sastanka ministara.

- Zbog toga je ovaj sastanak važan trenutak za skupinu G20 jer će omogućiti zemljama da osiguraju podršku za jačanje kapaciteta zdravstvenih sustava na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini - istaknula je Tarmizi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.