SLIJEDE NOVI IZBORI

Izraelski premijer pristao na raspuštanje parlamenta

U kratkom saopćenju iz Benetovog ureda navodi se da je taj potez uslijedio "nakon što su pokušaji stabilizacije koalicije iscrpljeni"

E. Ć.

Naftali Benet i Jair Lapid

Foto: Twitter


Izraelski premijer Naftali Benet (Bennett) zajedno sa svojim ključnim koalicijskim saveznikom ministrom vanjskih poslova Jairom Lapidom (Yair) pristao je podnijeti prijedlog zakona o raspuštanju parlamenta, što će pokrenuti nove izbore tokom godine, prenosi CNN.

U kratkom saopćenju iz Benetovog ureda navodi se da je taj potez uslijedio "nakon što su pokušaji stabilizacije koalicije iscrpljeni". Prijedlog zakona bit će predan parlamentu u nekom trenutku sljedeće sedmice, dodaje se u saopćenju.

Ako bude usvojen, Lapid će od Benneta preuzeti dužnost premijera, u skladu s izvornim koalicijskim sporazumom sklopljenim prošle godine.

Njihova vlada je na vlasti nešto više od godinu dana, a formirana je od koalicije osam stranaka koje se protežu na cijelom političkom spektru, uključujući po prvi put arapsku stranku, koju vodi Mansour Abbas.

Međutim, posljednjih sedmica brojni su članovi koalicije ili dali ostavku, ili prijetili ostavkom, ostavljajući vladu bez većine u parlamentu za usvajanje zakona.

NA VRH

Podijeli članak na