AKO ŽELE U NATO

Erdoanov portparol: Turska očekuje od Švedske i Finske da poduzmu konkretne korake

Kao što smo ranije kazali, samit NATO-a u Madridu nije prekretnica ili krajnja tačka za nas, tako da će se ti pregovori nastaviti, dodao je Kalin

Sa današnjeg sastanka. Anadolija

E. Ć. / Anadolija

20.6.2022

Turska je danas poručila da će se razgovori o zahtjevima Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u nastaviti, a predstojeći samit NATO-a u Madridu nije krajnja tačka tih razgovora, javlja Anadolu Agency (AA).

- Kao što smo ranije kazali, samit NATO-a u Madridu nije prekretnica ili krajnja tačka za nas, tako da će se ti pregovori nastaviti. To smo rekli i našim sagovornicima iz Finske i Švedske - rekao je portparol predsjednika Turske Ibrahim Kalin na konferenciji za novinare u Briselu u Belgiji nakon pregovora sa predstavnicima Finske i Švedske, održanih pod okriljem NATO-a.

Kalin je također kazao da Turska očekuje od Švedske da poduzme konkretne korake protiv aktivnosti terorističke organizacije PKK, dodajući da su švedske vlasti već ranije dale izjave u tom pravcu.

Istakao je da je zvanična Ankara pozvala Švedsku i Finsku da spriječe bilo kakvo prikupljanje sredstava od strane PKK kao i regrutiranje novih članova za ovu terorističku grupu, te njihove aktivnosti i propagandu protiv Turske.

Kalin je također izrazio očekivanja zvanične Ankare u vezi sa ukidanjem direktnog ili indirektnog embarga na oružje nametnut Turske.

Kalin i zamjenik turskog ministra vanjskih poslova Sedat Onal otputovali su u nedjelju u Brisel na razgovore o zahtjevima Finske i Švedske za članstvo u NATO-u.

Samit lidera NATO-a biće održan od 29. do 30. juna u Madridu, glavnom gradu Španije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.