NE ODUSTAJU

Osmi dan žestokih demonstracija u Ekvadoru zbog cijena goriva

Predsjednik Gilermo Laso proširio vanredno stanje na šest pokrajina i proglasio policijski sat u Kuitu kako bi suzbio demonstracije

A. Č.

21.6.2022

Hiljade stanovnika marširali su glavnim gradom Ekvadora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Hiljade stanovnika marširali su glavnim gradom Ekvadora u ponedjeljak, osmog dana demonstracija zbog cijena goriva.

Predsjednik Gilermo Laso (Guillermo Lasso) proširio je vanredno stanje na šest pokrajina i proglasio policijski sat u Kuitu kako bi suzbio demonstracije s desetinama ozlijeđenih.

- Ovom odlukom zaštićena je dobrobit građana suočenih s nasiljem. Istovremeno su zaštićena prava onih koji mirno prosvjeduju - objavila je vlada.

Pješice, na motociklima i u prepunim kamionima, autohtoni prosvjednici marširali su prema centru glavnog grada Quita iz Cutuglague, područja u južnom Quitu.

Moćna Konfederacija autohtonih nacionalnosti Ekvadora (Conaie), zaslužna za pomoć u svrgavanju tri predsjednika između 1997. i 2005. godine, pozvala je na prosvjed jer Ekvadorci sve teže spajaju kraj s krajem.

Autohtonih stanovnika je više od milion među ukupno 17,7 miliona stanovnika Ekvadora, a njihovom su se prosvjedu pridružili studenti, radnici i svi koji osjećaju ekonomske posljedice.

- Pozvali smo na dijalog, ali oni ne žele mir - rekao je Laso u videu objavljenom na Twitteru u ponedjeljak.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.