NIJE ZADOVOLJAN REAKCIJOM

Šef javne sigurnosti Teksasa o masakru: Policija je ubicu mogla zaustaviti za 3 minute

Policajci su prošli obuku, a napadač je imao jedan sat, 14 minuta i 8 sekundi - toliko dugo su djeca i učitelji čekali da ih neko spasi, rekao je

Protesti širom SAD-a. AFP

S. S.

21.6.2022

Šef javne sigurnosti Teksasa Steven McCraw rekao je pred tamošnjim Senatom kako je u Uvaldeu bilo dovoljno policije te da su ubicu mogli zaustaviti u roku od tri minute, prenosi BBC. McCraw je reakciju policije opisao kao krajnji neuspjeh. Optužio je zapovjednika da je živote policajaca stavio ispred života djece.

Podsjetimo, policija je prije ulaska u učionice pred školom čekala više od sat vremena.

"Policajci su imali oružje, djeca ga nisu imala"

- Policajci su imali oružje, djeca ga nisu imala. Policajci su imali pancirke, djeca ih nisu imala. Policajci su prošli obuku, a napadač je imao jedan sat, 14 minuta i 8 sekundi - toliko dugo su djeca i učitelji čekali da ih neko spasi. Tri minute nakon što je ubiica ušao u zgradu, na terenu je bio dovoljan broj policajaca koji su ga mogli neutralizirati - rekao je McCraw.

Mnogi roditelji i rodbina izrazili su bijes zbog policijskog postupanja u masovnoj pucnjavi, u kojoj je 24. maj u Osnovnoj školi Robb u gradiću Uvaldeu u Teksasu ubijena 21 osoba - 19 učenika i dvoje učitelja.

Podsjetimo, Daniel Rodriguez, šef policije Uvaldea, tvrdio je da su policajci na napad odgovorili u roku od nekoliko minuta nakon što se dogodio. No McCraw je to pobio.

Dokumenti koje su dobili mediji American-Statesman i KVUE uključuju i snimke unutrašnjosti škole na kojima se vidi kako 18-godišnji napadač ulazi na zadnja vrata u 11:33, odlazi do učionice i odmah puca iz puške. Snimke pokazuju da se tek nakon toga zaključao.

Protesti širom SAD-a

Snimka prikazuje kako 11 policajaca ulazi u školu tri minute nakon što je napadač prvi put pucao. Pete Arredondo, šef policije školskog okruga, nazvao je Policijsku upravu Uvalde i obavijestio da je napadač ispalio puno hitaca iz puške AR-15. Rekao je da su policajci slabije naoružani nego 18-godišnjak te da imaju samo pištolje.

Četiri minute kasnije, u 11:44, kamera je zabilježila još zvukova pucnjave. U 11:52 stigao je prvi balistički štit jer su policajci čekali da krenu u akciju. Još jedan policajac s balističkim štitom stigao je u 12:03, a drugi s balističkim štitom došao je dvije minute kasnije. Tek u 12:46 Arredondo govori članovima taktičkog tima da provale i budu spremni, izvijestili su lokalni mediji.

Kašnjenja u reakciji policije bila su u fokusu federalne, državne i lokalne istrage masakra u teksaškoj školi. Roditelji djece bijesni su jer policija nije prije upala u učionicu iako su učenici četvrtog razreda očajnički zvali u pomoć.

Ovaj masakr motivirao je hiljade ljudi na proteste širom SAD-a da se pridruže skupovima i pozivima da se zakonom ograniči posjedovanje oružja. Ove je godine u Sjedinjenim Američkim Državama bilo najmanje 239 masovnih pucnjava, prema podacima neprofitne istraživačke grupe Gun Violence Archive, koja definira masovnu pucnjavu kao onu u kojoj su pogođene najmanje četiri osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.