VELIKA KRIZA

Demonstranti u Ekvadoru protestovali zbog visokih cijena goriva, vojska ih nazvala ozbiljnom prijetnjom"

Ministar odbrane je rekao da oružane snage "neće dozvoliti pokušaje kršenja ustavnog poretka ili bilo kakve akcije protiv demokratije i zakona Republike"

Protesti u Ekvadoru. AFP

S. S.

22.6.2022

Hiljade Ekvadoraca izašlo je u utorak na ulice na deveti dan protesta zbog cijene goriva, dok je vojska obećala da će braniti demokratiju zemlje od onoga što je nazvala "ozbiljnom prijetnjom".

Pozvane od strane moćne Konfederacije autohtonih nacionalnosti Ekvadora (Conaie), demonstranti su zabarikadirali puteve širom zemlje, koštali su ekonomiju desetine miliona dolara dok je na desetine osoba povrijeđeno.

- Ekvadorska demokratija suočava se s ozbiljnom prijetnjom zbog usklađenih akcija... ljudi koji sprječavaju slobodno kretanje većine Ekvadoraca - rekao je ministar odbrane Luis Lara na konferenciji za novinare.

Oružane snage, upozorio je, "neće dozvoliti pokušaje kršenja ustavnog poretka ili bilo kakve akcije protiv demokratije i zakona Republike", prenosi AFP.

Autohtoni stanovnici čine više od milion od 17,7 miliona stanovnika Ekvadora i imaju veliki politički uticaj, ali su neproporcionalno pogođeni rastućom inflacijom, nezaposlenošću i siromaštvom pogoršanim pandemijom koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.