RUSKA INVAZIJA

U napadu na Harkov ubijeno 15 osoba, među njima i dijete

ri osobe su ubijene u Zoločivu, gradiću 40 km sjeverno od Harkova

Napadi na Harkov. REUTERS

A. O. / Hina

22.6.2022

Pod ruskom vatrom u regiji Harkov u sjeveroistočnoj Ukrajini poginulo je petnaest osoba, uključujući i osmogodišnje dijete.

Tu vijest jučer je potvrdio guverner te regije.

- Petnaest osoba je poginulo, a 16 ih je povrijeđeno. To su strašne posljedice ruskog granatiranja usred bijela dana u regiji Harkov - rekao je guverner Oleg Sinegubov, dodajući da su svi ubijeni i povrijeđeni u četiri odvojena bombardovanja.


Majka dječaka povrijeđena

Ruske snage granatirale su Šugiv, grad oko 30 kilometara jugoistočno od Harkova, pri čemu je ubijeno šest osoba, a ranjene četiri, rekao je.

U samom Harkovu je ubijeno još pet osoba, a povrijeđeno 11, dok je u napadu u predgrađu poginuo osmogodišnji dječak čija je majka povrijeđena.

Tri osobe su ubijene u Zoločivu, gradiću 40 km sjeverno od Harkova.

- Ovo je terorizam. To su zločini protiv čovječnosti koji se moraju kazniti - rekao je guverner.


Pobjegli pa se počeli vraćati

Mnogi stanovnici regije Harkov, koja graniči s Rusijom, pobjegli su na početku invazije, a zatim su se počeli vraćati svojim domovima nakon što su pokušaji ruskih snaga da zauzmu drugi ukrajinski grad odbijeni.

Harkiv, koji se nalazi 50 km od ruske granice, pretrpio je teško bombardovanje na početku invazije, ali su ukrajinske snage vratile kontrolu nakon borbi koje su izazvale velika razaranja.

Ruska vojska je od tada usmjerila svoje napore na regiju Donbas, koja uključuje regije Donjeck i Lugansk jugoistočno od Harkova, prenosi Hina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.