PORUKA EVROPI

Upozorenje Međunarodne agencije: Spremite se da vam Rusija skroz isključi plin

Birol tvrdi da Rusija na taj način želi zadržati moć pritiska na Evropu, koja podržava Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije

E. Ć.

Birol: Sve više razumijemo namjere Rusije

Foto: Twitter


Međunarodna agencija za energiju upozorila je Evropu da bi Rusija mogla skroz isključiti plin i da se Evropa mora pripremiti za takav scenarij. 

Šef Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol poručio je da bi ruske redukcije isporuke plina, koje Kremlj objašnjava "radovima na održavanju", mogle biti početak sveobuhvatnijih prekida isporuka kojima je cilj spriječiti punjenje skladišta uoči zime. 

Dodatni pritisak Rusije

Birol tvrdi da Rusija na taj način želi zadržati moć pritiska na Evropu, koja podržava Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije.

- Što smo bliži zimi, to više razumijemo namjere Rusije - kazao je Birol za Financial Times i dodao:

- Vjerujem da su nedavna smanjenja isporuka usmjereni protiv namjere Evrope da popuni skladišta uoči zime i tako omoguće Rusima dodatni pritisak na EU u zimskim mjesecima.

Zemlje članice Evropske unije, naime, pokušavaju popuniti skladišta plina. Njemačka se nada da će doseći popunjenost od 90% do novembra. Trenutno je na 50 posto.

Evropske države također rade na smanjenju ovisnosti o ruskim plinu i to osiguravanjem isporuka plina iz drugih zemalja, uključujući SAD, ali i ubrzanjem prelaska na obnovljive izvore energije. No, evropski dužnosnici priznaju da će utrka za smanjenjem ovisnosti o ruskom plinu značiti veću potrošnju ugljena i nastavak korištenja nuklearnih elektrana.

Mjere evropskih vlada nisu dovoljne

Birol kaže da mjere koje poduzimaju evropske vlade kako bi smanjile potražnju za energijom "vjerojatno nisu dovoljne" te poziva zemlje da rade na očuvanju svojih zaliha energenata.

- Vjerujem da će biti sve više mjera usmjerenih na smanjenje potražnje kako se približava zima - rekao je Birol, te dodao da će korištenje plina, u slučaju da Rusija dodatno smanji isporuke, možda morati biti još više ograničeno.

Više o temi Rusija

U REGIJI JAKUTIJI
Nestao avion sa sedam ljudi u Rusiji
NA VRH

Podijeli članak na