VELIKE TURBULENCIJE

Ministar vanjskih poslova Italije Di Majo napustio desničarski Pokret pet zvjezdica

Ministar je rekao da stav M5S rizikuje da ugrozi pro-NATO poziciju Italije i utvrdio je da je to proisteklo iz neuspjelog pokušaja da se pojača podrška pokreta u istraživanjima javnog mnijenja

Di Majo: Napuštam Pokret 5 zvjezdica. AFP

Avaz.ba

22.6.2022

Ministar vanjskih poslova Italije Luiđi Di Majo (Luigi Di Maio) rekao je da napušta Pokret 5 zvjezdica (M5S) kako bi formirao novu grupu, vodeći oko 70 poslanika sa sobom, nakon velikog sukoba s liderom M5S i bivšim premijerom Đuzepeom Konteom (Giuseppe Conte).

Najavljujući podjelu u utorak navečer, Di Majo je optužio M5S da potkopava stav vlade o davanju vojne pomoći Ukrajini nakon ruske invazije, a nakon što je Konte rekao da Italija ne bi trebala više slati oružje u Kijev.

Ministar je rekao da stav M5S rizikuje da ugrozi pro-NATO poziciju Italije i utvrdio je da je to proisteklo iz neuspjelog pokušaja da se pojača podrška pokreta u istraživanjima javnog mnijenja, prenosi ANSA.

Konte je rekao da slanje više oružja rizikuje produžavanje sukoba i patnje. Konteov glasnogovornik je rekao da će se ispostaviti da će odvajanje imati efekt "bumeranga" za Di Maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.