U AVIONU BILO 126 PUTNIKA

Drama na aerodromu u Majamiju: Avion se srušio i zapalio nakon otkazivanja stajnog trapa

Tri osobe su prevezene u bolnicu nakon što su zadobili lakše tjelesne povrede

Avionu kompanije Red Air je otkazao prednji stajni trap. Screenshot

H. J. I.

22.6.2022

Avion sa 126 putnika se zapalio nakon što je prinudno sletio na Međunarodni aerodrom u Majamiju nakon što mu je otkazao prednji stajni trap.

Let Red Aira je u utorak stigao iz Santo Dominga iz Dominikanske Republike, kada je proklizao duž piste, probio se kroz komunikacijski toranj i konačno se zaustavio na travi, javlja Sky News. 

Video i slike objavljene na društvenim mrežama prikazuju avion MD-82 sa smrskanim nosom, te prikazuju i požar ispod lijevog krila.



Moglo se vidjeti kako se putnici evakuišu hodajući uz desno krilo aviona dok su bježali na sigurno. Tri osobe su prevezene u bolnicu nakon što su zadobili lakše tjelesne povrede.

Slike prikazane na američkim televizijama pokazale su da se činilo da se avion zaustavio pored piste, a da su avion i područje oko njega očito poliveni bijelim vatrogasnim hemikalijama.

Najmanje tri vatrogasna vozila bila su pozicionirana u blizini.



- Mislila sam da ću umrijeti. Pored mene je bio jedan starac i grlila sam ga. Bilo je užasno - rekla je Paola Garcia za CBS Miami, te dodala:

- Bacalo nas je s jedne strane na drugu i svi prozori su popucali i onda je sve bilo u redu. Onda su ljudi počelitrčati i bježati, a ja sam skočila i potrčala jer sam vidjela požar.

Zvaničnici aerodroma objavili su na Twitteru da se čini da je uzrok požara kolaps prednjeg stajnog trapa u nosu aviona. Nacionalni odbor za sigurnost saobraćaja objavio je na Twitteru da će tim istražiti požar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.