CENTRISTIČKI LIDER

Ko je Lapid, novi premijer Izraela: Bio novinar, otac mu rođen u Novom Sadu

Lapid je 2020. godine optužio Ganca da je prekršio fundamentalno obećanje koalicije, a to je da će se boriti za uklanjanje Netanjahua sa pozicije

Jair Lapid novi premijer Izraela. AFP

Avaz.ba

22.6.2022

Dosadašnji ministar vanjskih poslova Izraela Jair Lapid (Yair), novi je premijer Izraela u tehničkom mandatu, odnosno do održavanja prijevremenih izbora.

Lapid, centristički lider, nekada je bio poznat po uspješnoj karijeri novinara i tv - voditelja. Rođen je u Tel Avivu i sin je oštrog sekularnog bivšeg ministra pravde Jozefa "Tomija" Lapida, (Yosefa „Tommy“) koji je također napustio novinarstvo i postao političar. Njegov otac je rođen u Novom Sadu i porijeklo mu je iz mađarske jevrejske porodice. Njegova majka, Šulamit Lapid (Shulamit), je poznata književnica, scenaristica i pjesnikinja.

Odbili savez sa Netanjahuom

Amaterski bokser i poznavalac borilačkih vještina koji je objavio nekoliko knjiga, Lapid je bio kolumnista prije nego je postao spiker na Channel 2 TV, gdje je postao jako poznat i jednom se našao ja listi najpoželjnijih Izraelaca.

Stranku Yesh Atid je osnovao 2012. godine i mnogi su komentirali da je to posljednja u seriji zvijezda koja pokušava iskoristiti svoju popularnost na političkoj sceni. No, stranka je bila veliki pobjednik izbora naredne godine kada je bila druga po broju osvojenih mandata (19) u Knessetu.

Od tada je Yesh Atid kredibilna snaga politike i bila je ključni dio Netanjahu (Netanyahu) koalicijske Vlade 2013-14 kada je Lapid bio ministar finansija. On se tada posvetio reorganizaciji sistema koji je davao isplate ultraortodoksnoj zajednici koju je on optuživao da cijedi novac od Vlade umjesto da traže poslove. Većinu njegovih promjena su njegovi nasljednici ukinuli.

Stranka je prešla u opoziciju 2015. nakon što je odbila savez sa Netanjahuom i doživjela je žestok udarac na izborima te godine.

Peti izbori u tri godine

Yesh Atid je 2019. sa Izraelskim otporom i Telemom formirala centrističku koaliciju Plavo i Bijelo na čijem čelu je bio bivši šef vojske Beni Ganc (Benny Gantz). Plavo i Bijelo se tada borila protiv Netanjahuovog desničarskog Likuda na tri izdanja izbora te godine.

Lapid je napustio savez nakon što je Ganc udružio snage sa Netanjahuom na formiranju krhke i kratkoročne alijanse marta 2020. godine. Lapid je optužio Ganca da je prekršio fundamentalno obećanje koalicije, a to je da će se boriti za uklanjanje Netanjahua sa pozicije. 

- Rekao sam Gantzu: Radio sam sa Netanjahuom. Zašto ne slušaš glas iskustva… On ima 71 godinu, neće se promijeniti - rekao je Lapid koji je nakon razlaza sa Plavo i Bijelo preuzeo svoje mjesto u Parlamentu kao šef Yesh Atida i čelnik opozicije.

Ipak, Vlada Izraela, čiji je Lapid bio član također nije bila dugog roka trajanja, obzirom da će parlament biti raspušten, a Izrael će ići u pete izbore u tri godine, nakon brojnih kritika ka ovoj ideološki različitoj i nestabilnoj koaliciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.