NAKON IZBORA

Makron ne želi vladu nacionalnog jedinstva, pozvao na kompromis

Stranka francuskog predsjednika nije osvojila apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini i mora da sklapa saveze, ili od slučaja do slučaja, ili u okviru koalicije

Makron: Trebaju reći dokle ide. AGENCIJE

S. S.

22.6.2022

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) odbacio je ideju o vladi nacionalnog jedinstva i rekao da to nije opravdano rješenje za izlazak iz krize poslije parlamentarnih izbora održanih u nedelju, dok je istovremeno pozvao na kompromis sa političkim snagama u zemlji da se dođe do "jasne većine".

U obraćanju Francuzima, prvi put od izbora, kada je njegova stranka izgubila parlamentarnu većinu, Makron je priznao da postoje povećani "rascjepi" poslije izbora i pozvao političku klasu da nauči da vlada i donosi zakone drugačije.

Stranka francuskog predsjednika nije osvojila apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini i mora da sklapa saveze, ili od slučaja do slučaja, ili u okviru koalicije.

Političke grupe

Prema konačnim rezulatima izbora, Makronovi centristi su osvojili najviše poslaničkih mjesta, 245 od ukupno 577, ali je za apsolutnu većinu neophodno najmanje 289 mjesta. Na drugom mjestu je ljevičarska koalicija, Nova narodna ekološka i socijalna unija sa 131 mestom, desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen (Marine) dobila je 89 mjesta, dok će desničarski Republikanci imati 61 poslanika.

- Treba graditi kompromise, obogaćivanja, amandmane, ali to raditi potpuno transparentno, otvorenog neba mogu da kažem, u želji ujedinjenja i djelovanja za naciju - rekao je predsjednik u kratkom televizijskom obraćanju.

On je političkim snagama ukazao na njihovu odgovornost.

- Da bi se korisno išlo naprijed, sada političke grupe treba transparentno da kažu dokle su spremne da idu - rekao je on.

- Čujem i spreman sam da preuzmem na sebe želju za promjenom koju je zemlja jasno izrazila - takođe je rekao Makron i podsjetio da je jučer i danas razgovarao sa vođama svih političkih grupa, i da su svi prenijeli da imaju poštovanje za francuske institucije i želju da izbjegnu blokadu zemlje.

Novi metod

On je istakao da je na izborima njegova partija dobila najviše mjesta u Narodnoj skupštini, ali bez apsolutne većine i da je njena odgovornost da se proširi, ili izgradnjom koalicije ili dobijanjem većine od teksta zakona do teksta zakona.

Francuska koja je zapala u neizvjesnost nije naviknuta na taj tip scenarija, za razliku od njenih evropskih partnera, kao što je Njemačka na primjer, što je Makron i istakao u svom govoru.

On je najavio da već ovog ljeta treba donijeti zakon za kupovnu moć i bolje plaćanje rada, donijeti prve odluke ka punom zaposlenju, praviti snažan izbor o energiji i klimi i donositi hitne mjere oko zdravlja bilo da se radi o bolnicama ili o epidemiji.

Rekao je da će vlada početi da gradi ovaj novi metod i novu konfiguraciju kad se vrati sa samita EU u Briselu u četvrtak i petak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.