PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski razgovarao s 11 lidera EU zemalja: Očekujemo ključnu odluku

Zelenski je rekao da ruske snage pokušavaju uništiti gradove u istočnoj regiji Donbasa na isti način kao što su uništili Mariupolj

Zelenski: Traži još naoružanja. Facebook

A. Č.

23.6.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da očekuje ključnu evropsku odluku večeras te da očekuje odobrenje ukrajinske kandidature za Evropsku uniju.

U svom noćnom obraćanju dodao je da je da je razgovarao s 11 evropskih lidera u, kako je nazvao, telefonskom maratonu za pozitivnu odluku o kandidaturi za Ukrajinu.

- Nastavljam ovaj maraton – moramo pružiti maksimalnu podršku našoj državi. Očekujemo ključnu evropsku odluku, rekao je Zelenski u noći na četvrtak.

Zelenski je zahvalio vodstvu Bugarske, Latvije, Grčke, Švedske, Estonije, Češke, Belgije, Austrije, Slovenije, Moldavije i Litve te pozvao čelnike da posjete njegovu razorenu zemlju.

Zelenski je rekao da ruske snage pokušavaju uništiti gradove u istočnoj regiji Donbasa na isti način kao što su uništili Mariupolj.

Tokom noćnog obraćanja Zelenski je još rekao: 

- U Donbasu su konstantni masovni zračni i topnički udari. Cilj okupatora u tom smjeru ostaje isti – oni žele korak po korak uništiti cijeli Donbas. Cijeli. Lisičansk, Slovjansk, Kramatorsk, - oni imaju za cilj pretvoriti sve te gradove u Mariupolj. Potpuno ih uništiti.

Dodao je da su ruske snage ispalile sedam projektila na Mikolajev, grad blizu Crnog mora. 

- Nitko nije ubijen, ali je pet osoba ranjeno - rekao je.

Opet je apelirao da im se pošalje više teškog naoružanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.