PANDEMIJA

U Austriji u jednom danu skoro 11.000 novozaraženih koronavirusom

Ono što je vidljivo posljednjih dana i sedmica je stalni rast broja novozaraženih, već dominirajućim podvarijantama koronavirusa BA.4 i BA.5

H. J. I.

Pravila o karantinu će se ubrzo morati preispitati

Foto: Ilustracija


U Austriji je s utorka na srijedu zabilježeno skoro 11.000 novozaraženih koronavirusom, tačnije njih 10.898. 

Ono što je u Austriji vidljivo posljednjih dana i sedmica je stalni rast broja novozaraženih, već dominirajućim podvarijantama koronavirusa BA.4 i BA.5. U Beču one čine čak 70 posto ukupnih zaraza.

Nema naznaka da će se brojke smanjivati

Austrijski ministar zdravstva Johanes Rauh (Johannes Rauch) je novinarima rekao kako je to "očekivano", te da rast broja novozaraženih dnevno ide "u smjeru 10.000 i 15.000". Uprkos tome austrijska Vlada još ništa ne poduzima i kako je ministar naglasio "računa na samoodgovornost" austrijskih građana.

Hoće li baš na tome i ostati ne bi se reklo, jer poznati austrijski stručnjak Peter Klimek uskoro računa, kako je izjavio za domaći TV PULS 24, s najmanje 30.000 novozaraženih po danu, i to već u julu i augustu ove godine, dakle na vrhuncu ovoga ljeta. 

Također je napomenuo da će se pravila o karantinu ubrzo morati preispitati. Dodao je kako simulacije događanja pokazuju jasan rast broj novozaraženih i da "nema naznaka da će se brojke smanjivati".

50 ljudi na intenzivnoj njezi

- U svakom slučaju Austrija se mora pripremati na dnevno 30.000 novozaraženih - tvrdi Klimek. 

Upozorava kako se "samo s maskom sve to neće moći savladati", jer su procjene pokazale da su sada dominirajuće virusne podvarijante još znatno zaraznije od onoga što su pokazale procjene u maju.

Trenutno u Austriji od koronavirusa aktivno boluje 71.802 osobe, od čega ih je 653 u bolnicama, uključujući 50 u intenzivnoj njezi, piše Fenix magazin.

NA VRH

Podijeli članak na