NA MARGINAMA SAMITA

Vučić u Briselu razgovarao i sa Makronom i Nehamerom: Posjetit ću Austriju

Iskoristili smo priliku nakon samita da razgovaramo o našim bilateralnim odnosima, geopolitičkoj situaciji i evropskom putu Srbije, za koji Austrija pruža punu podršku, rekao je

Vučić s Makronom u Briselu. PREDSJEDNIŠTVO SRBIJE

S. S.

23.6.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu je odvojeno razgovarao sa liderima Francuske i Austrije o procesu evropskih integracija, geopolitičkoj situaciji i globalnim temama.

Na marginama samita lidera EU i Zapadnog Balkana, Vučić je, kako je naveo na Instagramu, imao "kao i uvijek, više nego prijateljski sastanak" sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) o najbitnijim regionalnim i globalnim temama.

Evropski put Srbije

- Srbija podržava prijedlog o formiranju nove evropske političke zajednice, jer je to jedini način da nas lideri Evrope čuju i dobar način za nas da češće slušamo naše evropske kolege i da saznamo kako oni razmišljaju - napisao je Vučić.

On je naveo da je posle samita imao i "odličan razgovor" sa kancelarom Austrije Karlom Nehamerom.

- Iskoristili smo priliku nakon samita da razgovaramo o našim bilateralnim odnosima, geopolitičkoj situaciji i evropskom putu Srbije, za koji Austrija pruža punu podršku. Pored toga, dobio sam poziv da posjetim Austriju, što sam prihvatio - dodao je Vučić.

Nije došlo do napretka

Po okončanju samita, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima Albanije i Sjeverne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, Vučić je rekao da danas nije došlo do napretka u evropskim integracijama regiona i izrazio nadu da će se situacija promijeniti do kraja godine.

Vučić je kazao i da su mnoge države članice EU kritikovale Srbiju zbog odnosa prema ruskom ratu u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.