SAOPĆILA BIJELA KUĆA

SAD spremila novih 450 miliona dolara pomoći Ukrajine

Kirbi je istakao da pomenuti paket pomoći uključuje i HIMARS, kao i oružje i opremu

Kirbi: Ova pomoć omogućava Ukrajini da zaštiti svoje obale i vodene kanale. Twitter

E. Ć. / Anadolija

23.6.2022

Bijela kuća je saopćila da će Ukrajini pružiti 450 miliona dolara nove sigurnosne pomoći, uključujući njen napredni raketni sistem i artiljerijske raketne sisteme visokih performansi (HIMARS), javlja Anadolu Agency (AA).

- Sjedinjene Američke Države će danas pružiti Ukrajini novi paket pomoći od 450 miliona dolara kao dio obećanja kako bi branili svoju demokratiju - rekao je na konferenciji za novinare Džon Kirbi (John Kirby), koordinator za komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Istakao je da pomenuti paket pomoći uključuje i HIMARS, kao i oružje i opremu. HIMARS je visokotehnološki raketni lanser male težine na točkovima, što mu daje veću agilnost i manevarske sposobnosti na ratištu.

- Ova pomoć omogućava Ukrajini da zaštiti svoje obale i vodene kanale - istakao je Kirbi.

Kirbi je kazao da je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio 13 paketa odbrambene pomoći Ukrajini od početka rata Rusije i Ukrajine, a ukupna vrijednost pomoći dostigla je 6,1 milijardu dolara. Bajden je u izjavi 15. juna rekao da će Ukrajini pružiti još milijardu dolara pomoći za potrebe odbrane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.