JAČAJU ODNOSE

Spriječen atentat na Izraelce u Turskoj, novi premijer Lapid se zahvalio Ankari

U proteklim sedmicama životi izraelskih građana su spašeni zahvaljujući bezbjednosnoj i diplomatskoj saradnji Izraela i Turske, rekao je Lapid

Turci spriječili atentat na Izraelce. AFP

S. S. / Beta

23.6.2022

Ministar vanjskih poslova Izraela Jair Lapid (Yair) zahvalio se danas vlastima Turske za njihovu saradnju u sprečavanju napada na izraelske građane u Turskoj i upozorio da Izrael neće sjediti skrštenih ruku suočen sa prijetnjama Izraelcima iz Irana.

Lapid je to izjavio poslije sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavašoluom (Cavusoglu) u Ankari, u vrijeme kada dvije zemlje ulažu napore da poboljšaju odnose pogoršane zbog snažne podrške Turske Palestincima.

Izbjegavanje putovanja

- U proteklim sedmicama životi izraelskih građana su spašeni zahvaljujući bezbjednosnoj i diplomatskoj saradnji Izraela i Turske. Mi veoma poštujemo vladu Turske zbog profesionalne i koordinisane aktivnosti - rekao je Lapid i najavio: "Sa svoje strane Izrael neće sjediti skrštenih ruku kada ima pokušaja da se povrijede njegovi građani u Izraelu i širom svijeta".

Šef diplomatije Izraela je rekao da je cilj da se donese mir koji će omogućiti da se izmjeni upozorenje o putovanju u Tursku.

Izrael je početkom juna upozorio svoje građane da izbjegavaju putovanje u Tursku, a ako su već tamo da se odmah vrate jer bi mogli biti meta iranskih napada.

Turski mediji su pred Lapidovu posjetu objavili da je uhapšeno pet Iranaca osumnjičenih za planiranje napada na Izraelce u Istanbulu.

Ekonomija ovisi od turizma

Čavašolu je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lapidom rekao da Turska "ne može da dozvoli incidente te vrste" na svojoj teritoriji.

- Mi smo poslali neophodne poruke - rekao je Čavašolu, ali nije iznio detalje.

Upozorenje Izraelcima je izazvalo gnjev Turske, čija ekonomija umnogome zavisi od turizma.

Ankara je odgovorila saopćenjem da je Turska bezbjedna zemlja, a premijer Izraela Naftali Benet je poslije toga rekao da je u zajedničkoj operaciji sa Turskom osujećeno nekoliko napada i uhapšena nekolicina osumnjičenih operativaca na turskom tlu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.