RUŠI SE TRADICIJA

Zabranjena borba bikova u Meksiko Sitiju

Društvo danas zahtjeva da fizički i emocionalni integritet životinja, uključujući i bikove, bude poštovan, rekao je

Otkazana borba bikova u Meksiko Sitiju. AFP

Avaz.ba

24.6.2022

U Meksiko Sitiju su zabranjene borbe bikova! To je izazivalo veliko oduševljenje među svim ljubiteljima životinja, ali je neke razočaralo. Jasno, one koji od tih borbi i žive.

Poznata Monumental Plaza de Toros de Mexico je zatvorila svoja vrata. Na samo neko vrijeme, nadaju se, jer vjeruju da će uspjeti "srušiti" potpunu zabranu borbe bikova i glavnom gradu. Zahtjev za zabranu došao je od organizacije Justicia Justa, piše Le Monde, a bio je temeljen na odredbi u Meksiko Sitiju koja garantuje pravo na sigurno okruženje za sve životinje.

Džonatan Bas (Jonathan Bass), jedan od sudaca koji je glasao za zabranu, svoju je odluku objasnio javnosti.

- Društvo danas zahtjeva da fizički i emocionalni integritet životinja, uključujući i bikove, bude poštovan - istakao je Bas.

Ova odluka došla je nakon što je 27. maja donesena privremena odluka da se borbe bikova zaustave. Čak 50 hiljada mjesta u Plaza de Toros bilo je prazno sedmicama, no vodstvo je uvjereno da će odluka biti ukinuta. Oni će se sasvim sigurno boriti.

- Nikad nismo radili ilegalno, pa nećemo ni sad. No, mislim da nema pravila koja nas zaustavljamo od toga da organiziramo kulturalni i tradicijski festival - rekao je Mario Zulaica, direktor te arene.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.