NJEMAČKA MINISTRICA

Berbok poručila: Nećemo dozvoliti da ruski rat dovede svijet do gladi

Sa našim međunarodnim prijateljima pratimo kako Rusija namjerno destabilizira države krizom izazvanom žitaricama te kako dozvoljava da cijene hrane ubrzano rastu, dodala je

E. Ć. / Anadolija

Berbok: Ujedinjeni smo da branimo zajedničke vrijednosti

Foto: Twitter


Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) izjavila je da zemlje grupe G7 neće dozvoliti da svijet gladuje zbog ruskog rata protiv Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Berbok je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom (Antony) rekla je da je stav zemalja G7 o tom pitanju jasan.

- Nećemo dozvoliti da ruski rat dovede svijet do gladi - rekla je ona.

Djeluju zajedno sa SAD

Berbok je kazala da u tom kontekstu djeluju zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Sa našim međunarodnim prijateljima pratimo kako Rusija namjerno destabilizira države krizom izazvanom žitaricama te kako dozvoljava da cijene hrane ubrzano rastu - rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova.

Berbok je istakla da najmoćnije industrijske države svijeta djeluju s posebnom odgovornošću protiv ruskog rata protiv Ukrajine. 

Blinken kritizirao rusku agresiju

Blinken je kritizirao agresiju Rusije na Ukrajinu i rusku blokadu pšenice i izvoz drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine.

- Ujedinjeni smo da branimo zajedničke vrijednosti. Jedinstveni smo da branimo ljudska prava, demokratiju i međunarodno pravo - kazao je Blinken.

Blinken se također zahvalio Njemačkoj na organizaciji sastanka o sigurnosti hrane u svijetu. G7 je naziv za grupu ili vijeće koje se sastoji od sedam najrazvijenijih država svijeta - Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD-a koji se sastaju kako bi razgovarali prije svega o ekonomskim pitanjima.

NA VRH

Podijeli članak na