ANALIZA

Kalinjingrad, mjesto nove krize i sučeljavanja Rusije i Zapada

Ta ruska eksklava na Baltičkom moru okružena je članicama EU-a i NATO-a i sve je češće poprište razmirica, a u žiži se našla nakon litvanske blokade tranzita neke robe

Kalinjingrad, ruska eksklava koja nije povezana kopnom. Agencije

E. T. / Anadolija

26.6.2022

Kalinjingrad, ruska eksklava koja nije povezana kopnom i koja se nalazi između Litvanije i Poljske na obali Baltičkog mora, svojim strateškim položajem je postala poprište izbijanja nove krize, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluka Litvanije da blokira tranzit određene robe sa sankcione liste Evropske unije (EU) u Kalinjingrad preko svoje teritorije ponovo je dovela do sučeljavanja Rusije i Zapada, baš kao što je slučaj i u ukrajinsko-ruskom ratu koji traje četiri mjeseca.

Rusija je sa svojim teritorijem Kalinjingrada povezana željeznicom preko Litvanije, a ta ruska eksklava na Baltičkom moru okružena je članicama NATO-a i sve je češće poprište razmirica.

Kalinjingrad se našao na meti jedne od sankcija koje je EU uveo Rusiji zbog rata u Ukrajini, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućnosti da kriza preraste u sukob i u tom regionu sa ključnim geografskim položajem.

Kalinjingrad je do kraja Drugog svjetskog rata bio teritorij Njemačke, a aktuelna dešavanja podsjećaju na njegovu stratešku važnost za Evropu i Rusiju.


Litvanska blokada tranzita

Ministar vanjskih poslova Litvanije, jedne od članica EU-a, Gabrielius Landsbergis prošle sedmice je saopćio da je tranzit do Kalinjingrada blokiran, a tom prilikom je rekao je da Litvanija nije učinila ništa na svoju ruku, već da taj potez pod vodstvom Evropske komisije predstavlja nastavak implementacije sankcija koje su na snazi od 17. juna.

Iz sjedišta EU-a u Briselu su potvrdili tačnost te izjave Litvanije i da je blokada tranzita Kalinjingradu dio sankcija uvedenih zbog rata u Ukrajini.

Litvanija je i članica NATO-a, a na listi sankcija našli su se tranzit uglja, metala, građevinskih i tehnoloških materijala.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price izjavio je da je SAD stao na stranu Litvanije te poručio da bi napad na članicu NATO-a bio tumačen kao napad na sve članice NATO-a.


Prijeteća reakcija Rusije

Na litvansku blokadu tranzita ka Kalinjingradu uslijedile su brojne reakcije iz Rusije.

Sekretar Vijeća sigurnosti Rusije Nikolay Patrushev izjavio je da je odluka Litvanije o Kalinjingradu neprijateljska i poručio je da će Rusija uskoro odgovoriti na način da će ga ozbiljno osjetiti građani Litvanije.

Ističući da je situacija izuzetno ozbiljna, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je to pitanje koje zahtijeva duboku analizu prije nego što se donese odluka.

Sekretar ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost najavio uvođenje sankcija Litvaniji, a litvanskom otpravniku poslova u Moskvi je uručena protestna nota, koja je pozvana u rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Još jedna važna karakteristika Kalinjingrada, ruske eksklave omeđene kopnenim granicama EU-a, jeste da su ruska Baltička flota i ruske trupe raspoređene u tom regionu sa balističkim raketnim sistemom tipa “Aleksandar“.

Moskova je navela da su u maju izveli vojne vježbe u svojim bazama u blizini Kalinjingrada i sa projektilima sa nosačima nuklearki, dok je rusko Ministarstvo odbrane objavilo da je 100 ruskih vojnika izvelo vježbu “elektronskog lansiranja“.

U tom kontekstu, s pažnjom će biti praćeni potezi Rusije, koja do Kalinjingrada može dolaziti iz međunarodnih voda ili zemalja koje joj ne zatvaraju svoj vazdušni prostor.



Zašto je Kalinjingrad važan?

Ruska eksteritorija Kalinjingradska oblast prostire se na 15.100 kvadratnih kilometara. Sa sjevera i istoka graniči s Litvanijom, a na jugu sa Poljskom, dok na zapadu izlazi na Baltičko more.

U toj ruskoj regiji živi oko milion stanovnika, među kojima su većina Rusi, ali ima i značajan broj Nijemaca.

Geografski položaj Kalinjingrada značajan je za Rusiju i u strateškom i u vojnom smislu, a ujedno je dom jedine ruske luke koja je tokom cijele godine bez leda.

S jedne strane, Rusija u Kalinjingradu raspoređuje nuklearno sposobne rakete usred zemalja EU-a, a ujedno je smješten i usred Poljske i Litvanije, koje su također i članice NATO-a.

Kalinjingrad je doskora bio neprimjetan, a sada je postao krizni centar o kojem će se govoriti i na Samitu NATO-a koji će se održati u Madridu, glavnom gradu Španije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.