PRVI PUT OD 1918.

Sankcije daju rezultat: Rusija ne može platiti vanjski dug nakon više od 100 godina

Iz Moskve tvrde da imaju novca da plate dugove, ali da su prisiljeni na neplaćanje zbog sankcija

E. Ć.

27.6.2022

Putin: Zamrznute devizne rezerve u inostranstvu. Twitter

Rusija nije platila kamate na državni dug u stranoj valuti u vrijednosti od oko 100 miliona dolara, prvi put od 1918. godine, prenosi BBC

Rok za plaćanje kamate je istekao sinoć u ponoć, a Moskva je navela kako je na neplaćanje prisiljena zbog sankcija.

Iz Moskve tvrde da imaju novca, odnosno potrebnih 94,6 miliona, da plate dugove, ali da su prisiljeni na neplaćanje, zbog čega je dodatno izolovana od globalnog finansijskog sistema nakon sankcija uvedenih zbog invazije na Ukrajinu.

Rusija svako neizvršenje obaveza naziva vještačkim jer ima novca da plati svoje dugove, ali kaže da su sankcije zamrznule njene devizne rezerve u inostranstvu.

Moskva tvrdi da je poslala novac Euroclearu, banci koja je uplatu trebala distribuirati prema investitorima. Novac je međutim ondje zapeo, a vjerovnici uplatu nisu primili, dok Euroclear nije želio potvrditi da je plaćanje blokirano, ali su poručili da se pridržavaju svih sankcija, prenosi Bloomberg.

Ovo je rezultat sankcija koje je Zapad uveo Rusiji nakon napada na Ukrajinu i nešto što se predviđalo nakon poduzetih akcija Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije. Podsjetimo, ruska invazija na Ukrajinu započela je 24. februara. 

BBC navodi kako je neizvršenje obaveza simboličan udarac za Rusiju, međutim, dodaje da će imati vrlo malo izravnih posljedica za Rusiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.