OBRATIT ĆE SE NA SAMITU G7

Ukrajinski predsjednik pozvat će svjetske sile da pojačaju podršku Ukrajini

Potrebna nam je snažna protuzračna odbrana, rekao je Zelenski

Volodimir Zelenski. AFP

A. O. / AFP

27.6.2022

Predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) u ponedjeljak obratit će se na samitu G7, prilikom čega je planirano da pozove svjetske sile da pojačaju podršku Ukrajini, dok se Kijev oporavlja od prvih ruskih udara na glavni grad u posljednjih nekoliko sedmica.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i njegove kolege iz Grupe sedam bogatih demokratskih zemalja, koji će se sastati u Bavarskim Alpama, naglasili su svoje jedinstvo u suočavanju s agresijom Rusije, čak i dok se globalne posljedice pogoršavaju.

Zelenski će se putem video linka danas pridružiti liderima Sjedinjenih Država, Njemačke, Britanije, Francuske, Italije, Japana i Kanade, prenosi AFP.

U svom dnevnom obraćanju kasno u nedjelju, Zelenski je obnovio svoje pozive da se Ukrajini isporuči više oružja i sistema protuzračne odbrane i da zemlje G7 uvedu nove sankcije Rusiji.

- Potrebna nam je snažna protuzračna odbrana, da bude moderna i potpuno efikasna. Koja može da osigura potpunu zaštitu od ovih projektila. O tome razgovaramo svaki dan sa našim partnerima. Već postoje neki sporazumi. I partneri moraju da se kreću brže ako su zaista partneri, a ne posmatrači - rekao je on.

- Kašnjenja u prenosu oružja našoj državi, bilo kakva ograničenja su zapravo poziv Rusiji da iznova vrši napade - kazao je Zelenski.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.