GENERALNI SEKRETAR NATO-A

NATO povećava broj snaga visoke spremnosti na više od 300.000 vojnika

Finsko-švedsko pristupanje Alijansi ovisit će od dogovora ove dvije zemlje

Jens Stoltenberg. AGENCIJE

A. O.

27.6.2022

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa transformisati svoje snage za odgovor i povećati broj vojnika visoke spremnosti na više od 300.000.

Osim toga, on je izjavio da će samit NATO-a u Madridu biti transformacijski sa mnogim važnim odlukama, uključujući novi strateški koncept za novu sigurnosnu realnost.

Finsko-švedsko pristupanje Alijansi ovisit će od dogovora ove dvije zemlje, ali i jačine pritiska lidera Alijanse na turskog predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana) koji ima prigovore na njihovo članstvo. Drugi važan element za Alijansu će biti fokus na njeno istočno krilo i jačanje prisustva na istočnom krilu koje će biti najveće od kraja Hladnog rata.

Samit država i vlada NATO-a, koji počinje u utorak u španskom glavnom gradu, imat će možda i najveći uticaj na geopolitičku, a posebno na geosigurnosnu, situaciju u narednih nekoliko decenija. 

Također, ovaj samit koji će osim aktuelnih 30 zemalja članica okupiti i brojne partnerske imat će i ulogu samita proširenja koje će se desiti kroz proširenje Alijanse na sjever Evrope preko Švedske i Finske.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.