POMOĆ

Turska kompanija Bajkar donirat će tri bespilotne letjelice Ukrajini

Turska je uspostavila bliske veze s Rusijom u energetici, odbrani i trgovini te se uveliko oslanja na ruske turiste

A. O.

Turska letjelica

Foto: EPA


Turska kompanija Bajkar (Baykar) saopćila je da će donirati tri bespilotne letjelice Ukrajini, nakon što je u "Crowdfunding" kampanji prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu nekoliko modela Bayraktar TB2.

Turska kompanija Bajkar je u vlasništvu dva brata. Mala kompanija osnovana 1984. godine postala je pravi gigant naoružanja tokom vlade AKP-a. Pripada porodici Bajraktar (Bayraktar), porodici zeta turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recepa Tayyipa Erdogana). Njegov zet Selčuk Bajraktar (Selcuk Bayraktar) je također tehnički direktor kompanije.

Ismijavaju ruske trupe

TB2 je bio iznimno popularan u Ukrajini, jer je pomogao u uništavanju ruskih topničkih sistema i oklopnih vozila, a postao je i tema domoljubne hit pjesme koja ismijava ruske trupe, s refrenom "Bayraktar, Bayraktar".

Iz firme Bajkar kažu kako su odlučili dati svoj doprinos "Crowdfunding" kampanji tako što će tri bespilotne letjelice dati Ukrajini besplatno uz poruku da se prikupljeni novac za njihovu kupnju "doznači narodu Ukrajine koji se bori".

Visoki turski dužnosnik izjavio je da se Rusija žalila Turskoj zbog prodaje naoružanih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 Ukrajini, no da prodaja nije stvar međudržavne pogodbe, već privatne firme Bajkar.

Prodati dronovi

Turska je uspostavila bliske veze s Rusijom u energetici, odbrani i trgovini te se uveliko oslanja na ruske turiste, a Bajkar je dronove prodao Kijevu prije invazije uprkos ruskim prigovorima.

TB2 je korišten i u sukobima u Siriji, Iraku, Libiji i Nagorno-Karabahu te je vodeći turski izvozni vojni proizvod.

Podsjetimo, Ministarstvo odbrane Litve saopćilo je ranije ovog mjeseca da će Turska agencija za odbrambenu industriju donirati TB2 Litvi za u Ukrajinu, nakon što su Litavci prikupili gotovo 6 miliona eura za njegovu kupovinu.

NA VRH

Podijeli članak na