MADRID

Počeo sastanak lidera Turske, Finske, Švedske i NATO-a

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u

Stoltenberg: Uu više navrata govorio da Turska ima “legitimne zabrinutosti“. AFP

A. Č. / Anadolija

28.6.2022

Na marginama NATO samita u Madridu počeo je kvadrilateralni sastanak lidera Turske, Finske, Švedske i NATO-a, javlja Anadolija.

Sastanku prisustvuju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan), njegov finski kolega Sauli Niinisto, premijerka Švedske Magdalena Andersson i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, a razgovarat će o zahtjevu Finske i Švedske za prijem u NATO i o primjedbama i zabrinutostima koje je u tom kontekstu iznijela Turska.

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turska, dugogodišnja članica alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama.

Stoltenberg je u više navrata govorio da Turska ima “legitimne zabrinutosti“ u vezi sa njihovom borbom protiv PKK-a i drugih terorističkih grupa te da NATO, EU, Finska i Švedska PKK-a smatraju terorističkom organizacijom.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, teroristička organizacija PKK-a je odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.