POVEĆAN PRITISAK

SAD uvele nove sankcije Rusiji

Američko Ministarstvo finansija navelo je u saopćenju da je sankcionisalo 70 entiteta od kojih su mnogi, kako se navodi, ključni za rusku odbrambenu industriju, kao i 29 pojedinaca

sad: Kažnjavanje ruske odbrambene industrije umanjit će kapacitete. Reuters

H. J. I.

28.6.2022

SAD su uvele nove sankcije Rusiji, i to protiv više od 100 entiteta i pojedinaca i zabranile novi uvoz ruskog zlata, čime su povećale pritisak na Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, u skladu sa obavezama preuzetim na ovonedjeljnom samitu G7, javlja Reuters.

Američko Ministarstvo finansija navelo je u saopćenju da je sankcionisalo 70 entiteta od kojih su mnogi, kako se navodi, ključni za rusku odbrambenu industriju, kao i 29 pojedinaca, da bi se poremetili kapaciteti Rusije da razvija i raspoređuje oružje i tehnologiju koji se koriste u ratu u Ukrajini.


Loš moral, prekinuti lanci nabavke i logistički neuspjesi

- Kažnjavanje ruske odbrambene industrije umanjit će kapacitete (ruskog predsjednika Vladimira) Putina i dodatno zaustaviti njegov rat protiv Ukrajine, koji je već opterećen lošim moralnim stanjem, prekinutim lancima nabavke i logističkim neuspjesima - navela je u saopćenju američka ministarka finansija Dženet Jelen.

U okviru mjera američke vlade, uvedene su nove sankcije Rosteku, ruskom državnom odbrambenom konglomeratu koji, kako se navodi, upravlja nad "više od 800 entiteta širom velikog broja sektora" i da su blokirani svi entiteti u kojima ta kompanija ima, direktan ili indirektan, udio od više od 50 posto.

Sankcionisana je i Ujedinjena vazduhoplovna korporacija, koja proizvodi ruske borbene avione MiG i Suhoj - letjelice koje koriste i neki američki saveznici, među kojima su i pojedine članice NATO, a čiji je većinski vlasnik Rostek.


Sancionisana Federalna služba za bezbjednost

Kažnjene je i Tupoljev, proizvođač ruskih strateških bombardera i transportnih letjelica.

Također se zabranjuje uvoz zlata porijeklom iz Rusije, sa izuzetkom zlata koje se nalazilo izvan te zemlje prije utorka. Riječ je o najvećem ruskom izvozu poslije energenata. Zlato je ključni resurs za rusku centralnu banku suočenu sa ograničenim pristupom imovini u inostranstvu zbog zapadnih sankcija.

Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi i da State department također uvodi sankcije prema 45 entiteta i 29 pojedinaca, među kojima su ruske vojne jedinice i obavještajna agencija FSB (Federalna služba za bezbjednost), saopćenoje iz Ministarstva finansija. Bit će uvedene i restrikcije na izdavanje viza za više od 500 ruskih oficira, kao i drugih zvaničnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.