MADRID

Završen dvosatni sastanak lidera Turske, Finske, Švedske i NATO-a

Turska, dugogodišnja članica alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo

A. Č. / Anadolija

Sa današnjeg sastanka: Prisustvovali predsjednici država i generalni sekretar NATO-a

Foto: Anadolija


Kvadrilateralni sastanak lidera Turske, Finske, Švedske i NATO-a, održan u utorak na marginama NATO samita u Madridu, završen je nakon skoro dva sata, javlja Anadolija.

Sastanku su prisustvovali turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), njegov finski kolega Sauli Ninisto (Niinisto), premijerka Švedske Magdalena Anderson (Andersson) i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji su razgovarali o zahtjevu nordijskih zemalja za prijem u NATO i o primjedbama i zabrinutostima koje je u tom kontekstu iznijela Turska.

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turska, dugogodišnja članica alijanse, iznijela je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući te zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama.

Stoltenberg je u više navrata govorio da Turska ima “legitimne zabrinutosti“ u vezi sa njihovom borbom protiv PKK-a i drugih terorističkih grupa te da NATO, EU, Finska i Švedska PKK-a smatraju terorističkom organizacijom.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, teroristička organizacija PKK-a je odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi.

NA VRH

Podijeli članak na