ZBOG NEREDA NA KAPITOLU

Nastavljeno suđenje: Tramp bio bijesan na Tajnu službu, vrištao "Ja sam j***ni predsjednik"

Danas je svjedočila Kesidi Hačkinson pomoćnica tadašnjeg šefa osoblja Bijele kuće

Hačkinson: Tramp bio bijesan. BBC

H. J. I.

28.6.2022

Kesidi Hačkinson (Cassidy Hutchinson), pomoćnica tadašnjeg šefa osoblja Bijele kuće Marka Medovsa (Meadows) svjedočila je tokom današnjeg saslušanja povodom nereda na Kapitol Hilu u januaru prošle godine.

Ona je istakla da joj je rečeno da je bivši predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) postao "bijesan" kada ga je obezbjeđenje obavijestilo da neće ići na Kapitol 6. jer situacija nije sigurna.


Također, dodala je da je čula iz druge ruke kako je Tramp bio toliko bijesan na svoju Tajnu službu zbog toga što su ga spriječili da ode na Kapitol, da je skočio u prednji dio svoje predsjedničke limuzine i pokušao da okrene volan.

Toni Ornato (Tony), tadašnji zamjenik šefa kabineta Bijele kuće, rekao je Hačkinson da je Robert Engel, koji je bio zadužen za agente Tajne službe 6. januara 2021., više puta rekao Trampu na povratku u Bijelu kuću nakon Trumpovog govora da nije sigurno ići na Kapitol.


Prema Hačkinson, Ornato je ispričao kako je Trump vrištao: "Ja sam j***ni predsjednik. Odvezite me odmah do Kapitola."

Također, tokom suđenja dodala je da je Tramp bio upozoren da neke od njegovih pristalica nose oružje, ali je tražio da tajna služba ukloni barikade i dozvoli ulazak ljudima.

- Bila sam u blizini kada je predsjednik rekao nešto u smislu: "Nije me briga što imaju oružje. Nisu ovdje da bi me povrijedili. Pustite moje ljude unutra".

Engel i Ornato su svjedočili pred komisijom iza zatvorenih vrata, ali njihove izjave nisu korištene na današnjem ročištu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.